Hivatalos betegséggé válhat a videojáték-függőség

ASUS Strix Wireless Gaming Headset
Vágólapra másolva!
Bekerülhet a betegségek nemzetközi osztályozására szolgáló kódrendszerbe.
Vágólapra másolva!

A videojáték-függőség sajnos egy létező probléma, amely mostanra annyire bizonyítottá vált, hogy bekerülhet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jövőre kiadásra kerülő, a Betegségek nemzetközi osztályozása című kötet 11. kiadásába. A könyv célja, hogy a megbetegedett, vagy sérülést szenvedett személyeket a világ összes országában egységes kódrendszer alapján sorolhassák be az orvosok, ez segít például a nemzetközi statisztikák készítésében.

Forrás: Csanádi Márton - Origo

A 2018-ban elkészülő következő kiadás egyelőre piszkozat állapotban van, és a 6D11 kód alatt tarthatja majd számon a „Játékos rendellenesség" nevű mentális betegséget. Rögtön a 6D10 jelű után, ami a szerencsejáték-függőséget írja le.

A piszkozat szerint olyanokat lehetne diagnosztizálni 6D11-gyel, akik

  • nehezen képesek uralkodni a játékokkal való szórakozás felett (például a sürgetés fellépésekor nem képesek megállni a játék elkezdését, nehezen képesek abbahagyni azt, nincs elégséges kontrolljuk a játékkal töltött idő hosszúságán);
  • olyan szintű prioritás adnak a játékoknak, amely a háttérbe szorítja az egyéb elfoglaltságaikat, a hétköznapi rutin cselekvéseiket, a szociális életüket, a munkájukat;
  • a negatív konzekvenciák ellenére folytatják a játékot, vagy a következményekre válaszul még több időt szentelnek annak.

A leírás szerint a videojáték-függőség pácienstől függően folyamatos és epizodikus is lehet, de mindenképp visszatérő jelenség. Általánosságban véve a 6D11 diagnosztizálásához a páciensnek legalább 12 hónapon keresztül kell produkálni a tüneteket, bár ennél előbb is megállapítható a betegség, amennyiben rendkívül nyilvánvaló volna a beteg problémájának a természete.

Egyelőre nem biztos, hogy a 6D11 jelen formájában ténylegesen bekerül a kézikönyv végleges változatába, hiszen szakmai viták esetén bármikor változhat a leírása, sőt: akár teljes egészében ki is kerülhet a piszkozatból.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!