Szoftverhiba miatt lógtak jégcsapok az Apple Store tetejéről

apple store chicago michigan avenue bolt üzlet
Apple Store, Chicago, Michigan Avenue
Vágólapra másolva!
Íme a tökéletes válasz arra, hogy miért életveszélyes egy techcég boltja.
Vágólapra másolva!

Hazánkban egyelőre enyhe volt a tél, azonban az Egyesült Államokban egészen extrém időjárás uralkodik, az ország jókora részében masszívan repkednek a mínuszok. Ilyen időben a rosszul kialakított épületek akár életveszélyessé is válhatnak, például óriási jégcsapok keletkezhetnek a kiugró felületeiken. Ez történt a múlt héten a chicagói Apple Store esetében is, a Michigan sugárúti épület falai mellől jókora területeken el kellett terelni a gyalosforgalmat.

Apple Store, Chicago, Michigan Avenue Forrás: Apple

A vállalat idén megnyílt, zászlóshajó üzlete vizuálisan kifejezetten lenyűgöző, például a külső falai mind üvegből készültek. Részben ezért is fúrta sokak oldalát a kérdés, hogy az épületet tervező Foster + Partners nyilvánvalóan kvalifikált mérnökeinek mégis hogyan kerülhette el a figyelmét a jegesedési probléma.

A The Chicago Tribune utánajárt a problémának, és igencsak meglepő választ kapott az Apple-től:

szoftveres hiba okozta a jelenséget.

Mint kiderült, a brit tervezőcég tisztában volt azzal, hogy Chicago télen távol áll egy trópusi paradicsomtól, és a tető kilógó peremén jégcsapok alakulhatnak ki. A probléma megoldása érdekében fűtőtesteket építettek a tetőbe, amelyek elméletben megakadályozták volna a jegesedést. (A témánál tartva ilyenkor víz nem csöpög le a tető pereméről a járókelők nyakába, hanem vízvcsatornákon keresztül elvezetésre kerül.)

A jégcsapok azért alakultak ki, mert a fűtőtesteket irányító vezérlőelektronika nem részletezett okoknál fogva nem működött megfelelően. Az Apple szerint időközben sikerült újraprogramozni a tetőfűtést, így a remények szerint soha többet nem lesznek jégcsapok az épület tetején.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!