Három tucat kamu antivírus repült a Play Áruházból

trend micro android kártevő
Vágólapra másolva!
Adatokat loptak és reklámokat jelenítettek meg az alkalmazások.
Vágólapra másolva!

Ugyan a Google aránylag jó munkát végez a rosszindulatú alkalmazások Play Áruházon kívül tartásával, ám ettől függetlenül rendszeres időközönként jönnek meglepő hírek arról, hogy épp milyen rosszindulatú programok kerültek fel az Android hivatalos programboltjának repertoárjába.

Forrás: Trend Micro

A legújabb minibotrányt a Trend Micro biztonsági cég egyik munkatársa robbantotta ki: Lorin Wu egy füst alatt 36 darab kamu biztonsági szoftvert leplezett le, ezeket a Google mostanra törölte a Play Áruházból. A szoftverek hamis biztonsággal és teljesítménnyel kapcsolatos figyelmeztetéseket jelenítettek meg a felhasználóknak, információkat gyűjtöttek a telefonjaik hardveréről és szoftveréről, és persze

zavaró reklámokkal bombázták az áldozatokat.

A kamu biztonsági szoftvert a szokásosnál nehezebb volt eltávolítani, ugyanis nem tettek ki ikont a telefonok programindító felületeire, csak a Beállítások alkalmazás egyik menüjén keresztül lehetett megszabadulni tőlük. További érdekesség, hogy egyes újabb mobilokon inkább nem tettek semmit a telepítésük után, nehogy a készülékeken futó újabb Android beépített kártevőkeresője gyanúsnak jelölje őket, és riassza a Google illetékeseit.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!