Három évet is kaphat a kansasi swattingoló

tyler bariss swatting
Tyler Bariss
Vágólapra másolva!
A telefonbetyárkodása miatt halt meg egy ártatlan családapa.
Vágólapra másolva!

Abszurd egy világban élünk: december végén két Call of Duty játékos piti vitájából olyan cselekmények láncolata bontakozott ki, amely végén egy intézkedő rendőr lelőtt egy ártatlan családapát. A 28 éves Andrew Thomas Finch-nek az égvilágon semmi köze sem volt a gamerek vitájához, két gyermeket hagyott maga után.

Tyler Bariss Forrás: LAPD

Az ügyről bő két hete részletesen beszámoltunk. A rövid változat, hogy az egyik játékos bosszút akart állni a másikon, mivel az nyilvánosságra hozta a személyes adatait az interneten. Ennek keretében megbízott egy telefonbetyárt, hogy hamis segélyhívással küldjön állig felfegyverzett rendőröket a haragosára, ezt swattingolásnak nevezik.

A telefonbetyár kapott valakitől egy vélhetően találomra kiválasztott címet, és odaküldte a rendőröket. Sajnos a címhez kivonult egyik rendőrnél elpattant a húr és lelőtte Finch-et, mikor a felszólításnak engedelmeskedve a férfi megpróbált kimenni a ház elé.

Egy nappal később a Los Angeles-i rendőrség letartóztatta a telefonbetyárt. A 25 éves Tyler Barriss már összetűzésbe került a rendőrséggel, 2015-ben egy tévéstúdiót kellett a hamis bombariadója miatt kiüríteni. Tavaly azzal hencegett, hogy átmenetileg egy e-sport-bajnokságot is megszakított ugyanezzel a módszerrel.

Kalifornia állam csütörtökön kiadta Bariss-t Kansas államnak, hogy ott lefolytathassák a Wichita városban történt, halálos kimenetelű lövöldözéssel kapcsolatos büntetőeljárását. Az ügyész két vádpontot hozott fel: a hamis segélyhívás miatti még aránylag semmiség, de a gondatlanságból elkövetett emberölés már komoly. Amennyiben bűnösnek találják, akkor az utóbbiért 3 év börtönbüntetést és 300 ezer dollár pénzbírságot is kaphat.

Nem lepődnénk meg, amennyiben a bíró példát kívánna statuálni vele, részben mivel nem ez volt Bariss első veszélyes telefonbetyárkodása.

Wichita város rendőrsége továbbra is vizsgálja, hogy mennyire volt jogos a Finch-et lelőtt rendőr fegyverhasználata.

Mindeközben kiderült, hogy Bariss ellen a kanadai rendőrség is eljárást indított, pár nappal a halálos kansasi lövöldözés előtt egy videojátékokat élőben közvetítő lányra is megpróbálta ráereszteni az állig felfegyverzett rendőröket. Szerencsére egy néző még időben figyelmeztetni tudta Lisa Vannattát a tervezett swattingolásra, mire ő felhívta Calgary rendőrkapitányságát, így végül nem vonultak ki hozzá a rendőrök. Kanadában szabálysértési és csalási vádakat hoztak fel Bariss ellen.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!