Teherszállító drónt tervez a Boeing

boeing evtol dron
Boeing eVTOL prototípus
Vágólapra másolva!
Közel negyed tonna súly szállítására is képes lehet a jármű.
Vágólapra másolva!

Világszerte több tucat cég kísérletezik a kvadrokopteres áruszállítással, azonban az eddigi projektek során legfeljebb néhány kilónyi súly szállítására képes eszközöket próbáltak fejleszteni az illetékesek, kis csomagokhoz tervezett megoldásokról beszélünk.

Boeing eVTOL prototípus Forrás: Boeing

A Boeing most szintén beszállt a teherszállító drónok fejlesztésébe, azonban az eddigi próbálkozásoktól eltérően a vállalat nagyban gondolkodik. Egy 50 mérnökből álló csapat három hónap alatt összeeszkábált egy prototípust, amely hamarosan gond nélkül képes lehet olyan 226 kilogrammnyi súlyt is szállítani.

Az eVTOL hatósugara 32 kilométer lehet, a végsebessége olyan 112 km/h, a rakományt pedig néhány száz láb magasságban szállíthatja (száz láb olyan bő 30 méter). A jelenlegi prototípus önsúlya 339 kilogramm, a hossza 4,6 méter, a szélessége 5,5 méter, a magassága pedig 1,2 méter.

Egyelőre a Boeing számára sem teljesen tiszta, hogy mire is szeretné specializálni a prototípust. Csupán annyi biztos, hogy a már említett kvadrokopterektől eltérően ezt nem a fogyasztókhoz való árukiszállításra érdemes használni, inkább olyan cégek számára van fantázia az elképzelésben, amelyek folyamatosan szállítanak mindenféle holmikat a közeli telephelyeik között.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!