Két fürdőzőt mentettek ki egy ausztrál strand vízéből csütörtökön a világon elsőként drón segítségével, amely a hatóságok szerint tökéletesen alkalmas a tengeri életmentésre.

A Brisbane-től délre lévő, szörfösök körében népszerű Lennox Head strandon vízi mentők éppen drónos gyakorlatra készültek, amikor valamelyikük észrevette, hogy két férfi a biztonsági bójákon túl, egy nagy hullám tetején bajba került – olvasható a közleményben.

A vízi mentők elindították feléjük a drónt, ami összehajtott mentőcsónakot dobott a vízbe. A kapszula a tengeren "kinyílt", a két férfi meg tudott benne kapaszkodni és a partra úszott.

"Soha nem használtak még vízen úszó eszközzel felszerelt drónt, hogy fürdőzőket mentsenek vele" – mondta John Barilaro, Új-Dél Wales kormányfő-helyettese.

A mentés csak 70 másodpercig tartott. A két úszónak a kimerültségen túl semmi baja sem lett.

A vízi mentők éppen drónos gyakorlatra készültek, amikor észrevették, hogy két ember elsodródottForrás: AFP/Peter Parks

Barilaro elmondta, hogy a kormány decemberben 430 ezer ausztrál dollárt (86,5 millió forint) fektetett a drónos mentés fejlesztésébe.

Ausztrália mintegy 24 millió lakosának többsége tengerpart közelében él. Tavaly június 30-ig egy év alatt 291-en fulladtak vízbe, ami növekedés az előző évhez képest, ám az egy főre eső vízbe fulladások száma csökkent.