Kikapcsolható lesz az iPhone-ok lassítása

apple spring
CUPERTINO, CA - MARCH 21: Apple CEO Tim Cook speaks during an Apple special event at the Apple headquarters on March 21, 2016 in Cupertino, California. The company is expected to update its iPhone and iPad lines, and introduce new bands for the Apple Watch. Justin Sullivan/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Márciusban válik majd elérhetővé az iOS-ben a lehetőség.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt másfél hónapban több nagy informatikai botrány is kerekedett, a talán legnagyobb figyelmet az Apple iPhone 6 és újabb okostelefonok mesterséges lassítása kapta. Röviden arról van szó, hogy az üzembiztos működés, továbbá az akkus üzemidő szinten tartása miatt az érintett telefonok az akku teljesítményének csökkenésével párhuzamosan lelassulnak, az operációs rendszerük ugyanis folyamatosan egyre lejjebb veszi a processzoruk maximális üzemi frekvenciáját.

Tim Cook, az Apple vezérigazgatója Forrás: AFP/2016 Getty Images/Justin Sullivan

Önmagában nem rossz az elképzelés, pusztán az jelentette a problémát, hogy Apple elfelejtett szólni erről a működési sajátosságról a vásárlóknak. Ennek következtében most több tucat csoportos perrel néz szembe az USA-ban, plusz a francia fogyasztóvédelemmel is jó eséllyel meggyűlik hamarosan a baja. A panaszok alapja, hogy a készülékek tulajdonosai a lassulásból azt feltételezhették, hogy az évek során elavulttá vált a készülékük, így kénytelenek venni helyette egy másikat.

Ez nem igaz, hiszen egy aránylag olcsó akkucserével ha ideiglenesen is, de teljesen orvosolható a lassulás.

Tim Cook az akciós akkucsereprogram után most bejelentette, hogy az iOS operációs rendszer márciusban érkező frissítésébe bekerül majd egy új opció, amellyel

kikapcsolható lesz a telefonok mesterséges lassítása.

Az Apple vezérigazgatója persze nem ajánlja a használatát, hiszen a teljesítmény visszaállítása miatt jelentősen csökkenhet az akkus üzemidő, továbbá emelkedhet a látszólag véletlenszerű újraindulások száma.

Ettől függetlenül mindenképp pozitívum, hogy a fogyasztók végre szabadon eldönthetik majd, hogy milyen üzemmódban kívánják használni a mobiljaikat, ennek az opciónak már a kezdetek óta benne kellene lennie az iOS-ben. Ezen a filozófiai előnyön túl a kapcsoló elhelyezése persze segíthet az Apple-nek a bírósági eljárások során, miután mostanra nyilvánvaló vált, hogy a vállalat nem ússza meg szárazon az ügyet.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!