400 megapixeles fotókat lő a Hasselblad kamerája

hasselblad h6d-400c 400 megapixel kamera fényképezőgép
Hasselblad H6D-400c Multi-Shot
Vágólapra másolva!
Csupán 2,4 gigabájtot nyomnak a gigantikus felbontású képek.
Vágólapra másolva!

Az okostelefonos piacon szerencsére már évekkel ezelőtt befejeződött a megapixel-háború, miután a fogyasztók többsége rájött, hogy a gyártók sajtósai által sugallttal ellentétben a megapixelek számának nincs feltétlenül sok köze a fotók minőségéhez, a sok megapixel semmire sem jelent garanciát. Manapság inkább csak a professzionális, sőt: elsősorban a specializált kamerák esetében lehet meglepő pixelszámokkal találkozni.

Hasselblad H6D-400c Multi-Shot Forrás: Hasselblad

Egy ilyen terméket jelentett be most a Hasselblad, a vállalat H6D-400C MS kamerájával 400 megapixeles, azaz

23 200×17 400 pixeles állóképek készíthetőek.

A készülék szenzora „csak" 100 megapixeles, a 400 megapixeles képek valójában hat darab különálló fotó összegyúrásából jönnek létre. A kamera készít egy képet, utána a szenzort 1 pixelekkel fizikailag elmozdítva lő még hármat, végül pedig a szenzort fél pixelekkel elmozgatva készít még kettőt.

A végeredmény 400 megapixeles fotót 16 bites TIFF formátumban menti az eszköz, a kép mérete olyan 2,4 gigabájt lesz. A kamera nem képes teljesen önállóan a mutatványra, a gigantikus fotók készítésekor feltétlenül rá kell kötni egy számítógépet. A hat különálló fotó elkészítése persze aránylag sok időt vesz igénybe, azaz csigalassúságónál gyorsabb mozgások megörökítése nem igazán használható a kamera.

A Hasselblad H6D-400C MS március során kerül majd piacra, az ára pedig 47 995 dollár, nettó 12,1 millió forint lesz.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!