A gyártó óriási mázlija, hogy csak a 4.05-ös rendszerszoftver crackelhető.

Történelmet írt az aktuális konzolgeneráció: az optikai korongokat használó konzolok történetében először fordult elő olyan, hogy crackerek nem voltak képesek lehetővé tenni a warezolt játékok futtatását. Egészen mostanáig semmilyen úton-módon, még véletlenül sem lehetett játékokat kalózkodni a PlayStation 4 és az Xbox One konzolokra.

Forrás: AFP/Johannes Eisele

Most rés támadt a pajzson, a crackereknek ugyanis sikerült feltörniük a PlayStation 4 rendszerszoftverének egyik régebbi, egészen pontosan a 4.05-ös verziójú változatát. A töréshez használt sebezhetőséget a Sony még a 2016 novemberében kiadott 4.06-os szoftverben megszüntette, azóta pedig

nem sikerült olyan sérülékenységet találni, amellyel a rendszerszoftver bármelyik újabb verziója feltörhető volna.

A Sony hatalmas szerencséjére a PlayStation 4 szoftverét nem lehet visszafelé frissíteni, azaz utólag nem telepíthető a sérülékeny operációs rendszer a hardverekre. További korlátozó tényező, hogy a 2017-ben kiadott játékok döntő többsége a 4.05-ösnél újabb szoftvert igényel a működéséhez, így a mostani törés inkább csak érdekes, önmagában nem fog utat nyitni az ipari méretű kalózkodás előtt.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!