Az USA-ban is felbukkantak az ATM-fosztogatók

atm bankautomata bankkártya
Illusztráció.
Vágólapra másolva!
Szerelőknek álcázzák magukat a jackpottingoló bűnözők.
Vágólapra másolva!

A bankautomatákat kifosztani próbálók többsége nem túlságosan képzett, az esetek többségében nyers erővel próbálják felnyitni a gépeket, hogy kivehessék belőlük a készpénzt. Az agyafúrt bűnözők inkább a banki számítógépes rendszerek hackelésével, vagy kártevők közvetett telepítésével próbálják kifosztani az ATM-eket.

A kép csak illusztráció Forrás: Dreamstime

A Krebs on Security beszámolója alapján egyre nagyobb népszerűségnek örvend egy harmadik módszer is. Az amerikai titkosszolgálat tájékoztatása szerint az Oroszországból indult, majd Európában és Ázsiában is felbukkant jackpotting most elérte az Egyesült Államokat is.

A jackpotting során a bűnözők általában szerelőknek álcázzák magukat, majd az automaták hardveres és szoftveres sebezhetőségeit kihasználva kiadatják a kasszáikban lévő készpénzt.

A jelenlegi információk alapján az USA-ban jelenleg két régi típusú, a Diebold Nixdorf által gyártott automatát támadnak a jackpottingolók. Az Opteva 500 és Opteva 700 modellek tipikusan gyógyszertárakban, bevásárlóközpontokban, autóbeállós pénzfelvevőhelyeken találhatóak. A rablók rácsatlakoztatnak egy laptopot a gépekre, feltöltik rá a Ploutus.D kártevőt, végül pedig kiüríttetik a gépek kasszáikat.

A gyártó szerint a rablások néhány egyszerű lépéssel megakadályozhatóak, amíg a bankoknak nem sikerül biztonságosabbra cserélniük a gépeiket.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!