Visszatérhetnek a javítható mobilok?

2018.02.02. 10:05

Washington állam törvényben kötelezné a gyártókat a fogyasztóbarát kialakításra.

Az elmúlt évtizedben drámai mértékben csökkent a fogyasztóelektronikai termékek javíthatósága, az okostelefonok jelentik talán a legjobb példát a jelenségre. A belépő- és középkategóriás mobilokon még aránylag könnyű és olcsó javításokat végeztetni (például kicserélni az akkut, a betört kijelzőt, az USB és audio Jack aljzatokat), azonban a felső kategóriás eszközök vagy közel javíthatatlanok, vagy észszerűtlenül drága a javíttatásuk, de leginkább a kettő együtt.

Apple iPhone XForrás: iFixIt

Éppen ezért is az Egyesült Államokban már évek óta lobbiznak a fogyasztóvédelmi szervezetek és a szervizesek, hogy törvényekkel bírják rá a gyártókat a javítható eszközök tervezésére. A gyártók persze ellenlobbiznak, és mivel nagyon sok pénzük van a legkülönfélébb illetékesek meggyőzésére, így eddig sehol sem sikerült a fogyasztók érdekeit az előtérbe helyező törvényeket hozni.

Most felbukkant egy reménysugár: Washington állam egy olyan törvényt fogadhat el, amely jövő januártól megtiltaná a külsős szervizek vagy hozzáértők által irracionálisan nehezen diagnosztizálható és javítható elektronikai eszközök forgalmazását, többek közt a nehézkes akkucsere is tiltott volna.

Ugyan a törvény csak Washington államra vonatkozna, azonban nagyon kellemetlen helyzetbe hozná a gyártókat, a hatályba lépése után három lehetőségük volna: vagy nem forgalmaznák az államban a problémás termékeiket, vagy jelentős extra költségekbe verve magukat különleges modellt készítenének belőlük csak Washingtonnak, vagy pedig

univerzálisan javíthatóvá tennék a készülékeiket.

A három közül üzletileg a legutolsó tűnik a legracionálisabb elképzelésnek, éppen ezért is kapálóznak rendkívül hevesen a gyártók az efféle törvények elfogadása ellen.

TOVÁBBI CIKKEK A ROVATBÓL

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!