Ez még hagyján, a gyártójuk online szolgáltatása sem volt biztonságos.

Az internetre kapcsolt kütyük tipikusan rendkívül sebezhetőek, de persze nagyon nem mindegy, hogy egy esetleges hackelés esetén mihez férhetnek hozzá a támadók. A SEC Consult biztonsági cég most nyilvánosságra hozta (via ZDNet), hogy a német Amor Gummiwaren által gyártott Vibratissimo okosvibrátor-család egy igazi katasztrófának bizonyult a tesztelése során.

A kép csak illusztrációForrás: Image Source/Kathleen Finlay

A termékcsalád érdekessége, hogy a vállalat online szolgáltatásába regisztrált vásárlók chatelhetnek és képeket küldözgethetnek a szexpartnerüknek, továbbá

lehetővé tehetik számukra a vibrátor távoli működtetését.

A vizsgálat során kiderült, hogy különböző sérülékenységeket kihasználva a hackerek helyi és interneten keresztüli támadások esetén is átvehették az irányítást a felhasználók mobiljaihoz Bluetooth segítségével párosított vibrátorok felett.

Ezek igazából inkább elméleti problémáknak mondhatóak, de sajnos nagyon gyakorlati gondot is felfedeztek a biztonsági kutatók: a készülékek internetes szolgáltatását totálisan fel lehetett törni, így azokból letölthetőek voltak például a felhasználói nevek, sima szöveges formában a jelszavak, a komplett csevegésnaplók, továbbá... a megosztott fotók.

Olyan 100 ezer felhasználót érinthetett volna az adatszivárgás, ha egy biztonsági cég helyett rosszindulatú hackerek találják meg elsőként a hibákat.

Szerencsére a gyártó nem vette félvállról a problémákat, így mostanra sikerült megoldani azokat. A netes szolgáltatás biztonságossá vált (egy jelszóváltoztatás azért javasolt), továbbá a vibrátorokhoz kiadott mobilalkalmazások legújabb verziói sem sérülékenyek már. Sajnos a vibrátorok feletti, helyi Bluetooth adatkapcsolatot igénylő hatalomátvétel problémája csak a szexjátékok beépített szoftverének frissítésével orvosolható, ehhez vissza kell küldeni a vibrátorokat a gyártónak.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!