Okosszemüveget fejlesztett az Intel

intel vaunt okosszemüveg
Intel Vaunt okosszemüveg
Vágólapra másolva!
Egyáltalán nem feltűnő, kamera és mikrofon sincs benne.
Vágólapra másolva!

Az eddig kifejlesztett okosszemüvegek nem véletlenül nem találták meg a helyüket a fogyasztói piacon: nem csak nagyok, nehezek, feltűnőek, és drágák voltak, de még mások magánszférájának a megsértését is lehetővé tették. A The Verge most exkluzívan leleplezte az Intel teljesen saját fejlesztésű Vaunt okosszemüvegét, amelynek látszólag tényleg lehet esélye az okosszemüveges forradalom elindítására.

Intel Vaunt okosszemüveg Forrás: Vjeran Pavic / The Verge / Vox Media

A Vaunt megtervezésekor elsődleges prioritás volt az összes fenti probléma megoldása, a jelenlegi prototípus alapján pedig nagyon úgy tűnik, hogy sikerrel jártak a mérnökök. A csupán 50 grammos Vaunt alig tűnik nagyobbnak egy átlagos szemüvegnél, szándékosan nincs benne mikrofon és kamera, az információkat pedig közvetlenül a viselő jobb szemének a retinájába vetíti.

Az Intel esküszik, hogy ez teljesen biztonságos.

A monokróm kép a normál látóvonal alatt helyezkedik el, a viselő csak akkor látja nagyban, ha konkrétan ránéz. A szemüveg a viselő mobiljáról kapja az információkat, az Intel természetesen Android és iOS alkalmazásokat is fejleszt hozzá, plusz tervbe van véve a népszerű hangasszisztensekkel való integráció is.

A legnagyobb kérdés jelenleg persze az, hogy miként lehetne praktikus, térben és időben releváns információkat megjeleníteni a Vaunt segítségével. A helyzet megértéséhez fontos tudni, hogy az Intel nem csak kinézet, de funkcionalitás tekintetében is olyan terméket szeretne piacra dobni, ami belesimul a hétköznapokba.

A Google Glass-tól eltérően az Intel Vaunt nem próbál Kiborg Billt faragni a viselőkből: nem kíván folyamatosan információkat mutogatni számukra, csak akkor ébredne fel, ha erre ténylegesen szükség van.

Az Intel Vaunt első prototípusai – várhatóan többféle stílusú kialakítással – az év későbbi részében válnak majd elérhetővé az érdeklődő fejlesztők számára. Az okosszemüveg piacra dobása még odébb van.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!