Két éve tartó állatkísérletet zárt le az egyik amerikai kormányügynökség.

A mobiltelefonok használatának terjedése óta vitatéma, hogy vannak-e egészségügyi kockázatai a készülékek által kibocsájtott rádióhullámoknak. Az elvárhatónak megfelelően a daganatoktól kezdve a nemzőképtelenségig sok mindennel összefüggésbe hozták már a telefonok sugárzását.

Forrás: PhotoAlto / Ale Ventura / Altopress

Szerencsére a korábbi tudományos kutatások mind arra jutottak, hogy nem érdemes félni a mobiloktól, ezt most az USA államközi Élelmiszer- és gyógyszerfelügyelete is megerősítette. A hatóság által finanszírozott kísérletek során két éven át, napi 9 órán keresztül egereket és patkányokat fürdettek a mobilok esetében megszokott frekvenciájú rádióhullámokban. A kutatás specifikus célja annak a kiderítése volt, hogy a sugárzás növelheti-e az agydaganat kockázatát.

Az állatok masszívan nagyobb dózist kaptak a sugárzásból, mint aminek az emberek ki vannak téve a hétköznapok során.

A konklúzió szerint az egerek és nőstény patkányok esetében semmiféle a sugárzásal kapcsolatba hozható következményt sem tapasztaltak a kutatók. A hím patkányok esetében rendkívül csekély mértékben nőtt egy ritka szívtumor kialakulásának a valószínűsége, de semmi bizonyíték sincs arra, hogy a rádióhullámok állnának a statisztikailag épphogy kimutatható jelenség hátterében.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!