Szuperszámítógéppel bányászták volna a BitCoint

Bitcoin, illusztráció
Bitcoins, computer artwork.
Vágólapra másolva!
Elég gyorsan elvitte az orosz titkosszolgálat az atomtudósokat.
Vágólapra másolva!

Manapság boldog-boldogtalan kriptovalutát bányászna a meggazdagodás reményében, és most már bizonyított tény, hogy az orosz atomtudósok sem kivételek. Az Interfax hírügynökség (via BBC) jelentése szerint az orosz titkosszolgálat a héten rövid úton letartóztatott több atomtudóst, miután rákapcsolták az internetre a szarovi nukleáris kutatóközpont szuperszámítógépét, hogy BitCoint bányásszanak vele.

Forrás: AFP/SPL

Szarov egy zárt város, az Oroszország nyugati részén lévő település csak engedéllyel látogatható, de a vasfüggöny lehullása előtti időkben még a térképen sem volt rajta, itt gyártották a Szovjetunió első atombombáját. A helyi nukleáris kutatóintézet szuperszámítógépe 1 petaflop számítási teljesítményű, azaz papíron bőven alkalmas a BitCoin bányászatára.

A tudósok persze nem véletlenül buktak le rekordidő alatt: biztonsági okból a szuperszámítógépet szigorúan tilos az internetre csatlakoztatni, ha pedig ez mégis megtörténik, arról

azonnal riasztást kap a létesítmény biztonsági szolgálata.

Hírünk írásáig nem derült ki, hogy a letartóztatott tudósokat mivel fogják megvádolni, de mindenképp büntetőeljárásra számíthatnak.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!