Hasznos kényelmi funkció kerülhet ki a szolgáltatásból.

Nincsenek irigylésre méltó helyzetben a fotóügynökségek, hiszen a szerzői jog által védett, csak licencdíj ellenében használható fotóikat folyamatosan beindexelik a keresőmotorok, utána pedig mások szándékosan vagy véletlenül jogtalanul használják azokat a legkülönfélébb internetes felületeken.

Forrás: Getty Images/pixdeluxe/Josh Hodge

A Getty Images ma bejelentette, hogy globális licencmegállapodást írt alá a Google-lel, amelynek köszönhetően legalább a vállalat képkeresőjének a találati oldalán jogtisztán jelennek majd meg a képei. A megállapodást azután volt hajlandó elfogadni a keresőcég, hogy a fotóügynökség az Európai Unióban és az Egyesült Államokban is versenyügyi vizsgálat kérvényezését pedzegette, amennyiben továbbra sem kap licencdíjat a fotóinak megjelenítése után.

Ez az átlagos számítógépezők számára igazából irreleváns, ami érdekessé teszi az ügyet, hogy a Getty partnereinek és fotósainak kiküldött tájékoztatás szerint a Google

el fogja távolítani a képkereső találati oldaláról a „Kép megtekintése" gombot.

Sajnos nem kristálytiszta, hogy ez univerzálisan meg fog-e történni, vagy csak a Getty Images képeinél, de az ügy technikai sajátosságait figyelembe véve nem lepődnénk meg, ha az előbbiről volna szó.

Hírünk írásáig a Google nem kommentálta a megegyezést.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!