Kifejezetten pusztításra tervezték a fennakadásokat okozott kártevőt.

A nemzetközi sporteseményeken sajnos nem szokatlanok a tudósítók életét megkeserítő technikai problémák. Pénteken a phjongcshangi téli olimpia megnyitóján például nem működő internetkapcsolatra, továbbá leállt televíziós rendszerekre panaszkodtak a sajtóközpontban dolgozni próbáló médiamunkások.

Forrás: Getty Images/stock_colors/

Először senki sem gondolt  rosszra, ám az olimpia rendezői még vasárnap nagy csendben elismerték, hogy valójában vírustámadás érte (via Bleeping Computer) a számítógépes rendszereiket. A Cisco biztonsági cég kutatói szerint egyelőre nem világos, hogy miként került az „Olympic Destroyer" névre keresztelt kártevő a számítógépekre, de egyértelműen célzottnak tűnik a támadás, azaz

nem véletlenül hurcolta be valaki a kártevőt.

A manapság megszokottal ellentétben az Olympic Destroyer nem próbált adatokat lopni a rendszerekből, hanem klasszikus vírus volt: terjedni próbált a hálózaton, majd a Windows kritikus szolgáltatásainak végleges letiltásával működésképtelenné próbálta tenni a számítógépeket. Adatokat nem törölt a megfertőzött PC-k háttértárairól.

A kártevőből begyűjtött minták elemzése folyamatban van, ám egyelőre nem tiszta, hogy ki és miért próbált kibabrálni a szervezőkkel és az újságírókkal.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!