Vírustámadás érte a téli olimpia számítógépeit

angry on my hard work Beautiful Using Laptop Bad News Wireless Technology Computer Using Computer Portrait One Woman Only Young Women Women Females Domestic Life Screaming Banging Your Head Against a Wall E-Mail Color Image 20-29 Years Adult Terrified Fur
side view of freelancer woman working from home, feeling angry on her hard work, negative attitude,
Vágólapra másolva!
Kifejezetten pusztításra tervezték a fennakadásokat okozott kártevőt.
Vágólapra másolva!

A nemzetközi sporteseményeken sajnos nem szokatlanok a tudósítók életét megkeserítő technikai problémák. Pénteken a phjongcshangi téli olimpia megnyitóján például nem működő internetkapcsolatra, továbbá leállt televíziós rendszerekre panaszkodtak a sajtóközpontban dolgozni próbáló médiamunkások.

Forrás: Getty Images/stock_colors/

Először senki sem gondolt rosszra, ám az olimpia rendezői még vasárnap nagy csendben elismerték, hogy valójában vírustámadás érte (via Bleeping Computer) a számítógépes rendszereiket. A Cisco biztonsági cég kutatói szerint egyelőre nem világos, hogy miként került az „Olympic Destroyer" névre keresztelt kártevő a számítógépekre, de egyértelműen célzottnak tűnik a támadás, azaz

nem véletlenül hurcolta be valaki a kártevőt.

A manapság megszokottal ellentétben az Olympic Destroyer nem próbált adatokat lopni a rendszerekből, hanem klasszikus vírus volt: terjedni próbált a hálózaton, majd a Windows kritikus szolgáltatásainak végleges letiltásával működésképtelenné próbálta tenni a számítógépeket. Adatokat nem törölt a megfertőzött PC-k háttértárairól.

A kártevőből begyűjtött minták elemzése folyamatban van, ám egyelőre nem tiszta, hogy ki és miért próbált kibabrálni a szervezőkkel és az újságírókkal.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!