Egy csodás bemutatón jártunk nemrég, a Francia Riviérán, ahol az LG bemutatta legújabb termékpalettáját és legfrissebb jövőképét. Mindkettő nagyon érdekes volt, mivel azonban a termékekről nemrég a CES kapcsán már írtunk, most inkább az utóbbira szánnánk néhány percet.

A jövő már elkezdődött

Egy ideje a szórakoztatóelektronikai piacon mintha egy picit lelassult volna az élet. Vannak persze új bejelentések, folyik a termékfejlesztés gőzerővel, de olyan, mintha a kiadott termékek mindegyike csak arra menne, hogy nagyobb/kisebb, erősebb és gyorsabb legyen, mint a korábbi modell. Hébe-hóba persze fel-fel bukkan egy-két érdekes irány, de ez embernek egy kicsit olyan érzése kezd lenni, mintha lassan mindent kifejlesztettek már a cégek, most már csiszolni kell a dolgot. Erre is egy jó példa a mesterséges intelligencia.

Ez az MI nem az az MI."Forrás: AFP/Jewel Samad "
A mesterséges intelligencia nem egyenlő a Skynettel!
A mesterséges intelligencia fogalma, amit ebben a cikkben mi is emlegetünk azért némi magyarázatra szorul. Ez a rendszer nem egy önmagát fejleszteni képes, gondolkodó gép, ami egy idő után törvényszerűen ráébred, hogy az emberek alacsonyabb rendűek nála.
Ez egyszerűen egy olyan nagy számítási kapacitású processzorokra épített rendszer, ami bizonyos, jól behatárolható keretek közt képes a tanulásra. Képes megfigyelni például a zenehallgatási szokásainkat, vagy azt, hogy milyen időközönkét változtatjuk a lakásunk hőmérsékletét és ezeket a információkat eltárolva nagy valószínűséggel képes megjósolni, hogy mondjuk egy munkanap végén hazaérve hány fokos szobába szeretnénk érkezni, és milyen stílusú zenét hallgatnánk szívesen.

 A sajtótájékoztatók, termékbemutatók ugyanis szinte bármely cég esetében már évek óta az „okos otthon", a „mesterséges intelligencia" és hasonló szavaktól zengnek. Ezúttal sem volt ez másként, de idén végre olyan bemutatókat is láttunk, amelyek nem csak zengtek ezektől a szavaktól, hanem gyakorlatban is bemutatták az illető fejlesztéseket.

Ami azt jelenti, hogy elérkeztünk abba a jövőbe, ahova évek óta tartottunk.

Összekapcsolódik minden mindennel. És ez nekünk jó!

Cannes-ban az LG Innofesten egy nagyon jó kis demót láttunk erről. Egy lakásdíszletben nézelődhettünk, amikor beesett oda egy fiatalember és eljátszotta, hogy épp felébredt és elkezdte az ilyenkor „megszokott" tevékenységeit a ház hathatós támogatásával. A „ház" jelen esetben a Google személyi asszisztense volt, aki az LG ThinQ hangszóróján keresztül jutott be a falak közé. És hogy hogyan is segítette az ember és a technika egymásra hangolódását?

Íme néhány példa:

Kattintson a képre és megmutatjuk, hogyan működik az LG szerint az okos otthon.Forrás: Origo

Ez a technológia pedig már nem csak a céges marketingesek fantáziájában létezik. Mindegyik termék megvásárolható, ha nem is a legolcsóbbak közt találhatóak, de ugye a csúcstechnika sosem az átlagemberek játéka volt.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!