Már az ufókutatást is hátráltatják a kriptobányászok

UFO alien földönkívüli ET
Vágólapra másolva!
A gamerek mellett a tudósokkal is kibabrálnak az ügyeskedők.
Vágólapra másolva!

A többség jól tudja, hogy a SETI betűszó a földönkívüli élet keresésére irányuló programot takar, a tudósok tipikusan rádióhullámok elemzésével próbálnak bizonyítékokat találni a fejlett idegen életformák létezésére. Amit már kevesebben tudnak, hogy a SETI (Search for extraterrestrial intelligence) nem egy konkrét kormányprogramot takar, hanem egy nemzetközileg használatos gyűjtőkifejezésről van szó.

Forrás: NASA

A rádiójelek segítségével idegen civilizációk után való kutatás persze rengeteg adatelemzést igényel, amelyet érthetően automatizáltak az elmúlt évtizedek során a tudósok. A Kaliforniai Egyetem kutatói például 100-nál is több videokártyát használnak a célra, ezek ugyanis a számítógépek processzorainál jóval hatékonyabbak a kérdéses típusú adatok feldolgozásában.

A videokártyák persze a kriptovaluták bányászatára is kiválóan alkalmasak, a számítógépes játékosok után erre az idegen életformák után kutatók is kénytelenek voltak rájönni.

A BBC beszámolója alapján a Kaliforniai Egyetem már hónapok óta sikertelenül próbálja bővíteni a SETI projektjének számítási kapacitását. Először a kártyák ára okozott problémát, de szerencsére sikerült összekalapozni a brutális felárat. A legújabb koppanás, hogy jelenleg még a pénz birtokában sem képesek megvenni a kártyákat, mert egyszerűen sehol sem kaphatóak a megfelelő modellek, felvásárolták azokat a bányászok.

– panaszolta Dan Werthimer, a Kaliforniai Egyetem SETI programját vezető tudós a BBC-nek.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!