[Frissítve] Hihetetlen arcátlanságra fanyalodott a Facebook

mark zuckerberg morcos top
Facebook Founder and CEO Mark Zuckerberg speaks during an interview session with The Atlantic at the Newseum in Washington, DC, on September 18, 2013. AFP PHOTO/Jim WATSON
Vágólapra másolva!
SMS-ben spammeli a kétlépcsős hitelesítést használókat.
Vágólapra másolva!

Pont nemrégiben pedzegettük, hogy a kétlépcsős hitelesítés az elmúlt évek legfontosabb biztonsági fejlesztése, így mindenkinek érdemes legalább az e-mail fiókjaiban, a közösségi hálózatos fiókjaiban, és a felhőtárhelyében aktiválnia.

Mark Zuckerberg Forrás: AFP/Jim Watson

A Facebook esetében sajnos nem egyszerű a helyzet. A szolgáltatás ugyan többféle kétlépcsős hitelesítési módszert is kínál, azonban egyetlen mód van arra, hogy a belépéskor beirandó kódokat ne SMS-ben küldözgesse a közösségi hálózat: be kell kapcsolni a mobilalkalmazásos kódgenerálást, továbbá a hardveres biztonsági kulcs használatát. A hardveres kulcs körülbelül úgy néz ki, mint egy pendrive, csak épp kétlépcsős bejelentkezések hitelesítéséhez használható, egyelőre nagyon kevesen rendelkeznek ilyen kütyüvel.

Slusszpoén, hogy a kétfaktoros hitelesítést használókat még bosszantó üzenetekkel zaklatja a Facebook, akárhányszor törölni merészelik a számítógépes böngészőjükből a sütiket.

Mindebből sejthető, hogy a Facebook kétfaktoros hitelesítése rendszere már alapvetően is jól el van baltázva, most pedig kiderült, hogy a közelmúltban még bosszantóbbá vált: a vállalat elkezdett SMS-ben értesítéseket küldözgetni a facebookos értesítéseikről a felhasználóknak.

Agresszíven spammeli a felhasználókat, hogy menjenek vissza a közösségi hálózatra.

További vicc, hogy amennyiben valaki erős felindulásból válaszol valami szépet a Facebooktól kapott SMS-re, akkor

a Facebook kiposztolja az üzenőfalára a válaszként kapott szöveget.

A Facebook egyelőre nem volt hajlandó érdemben kommentálni a most kipattant botrányt, csak arra tett ígéretet, hogy megvizsgálja a praktikáit.

Jobban teszi, ugyanis a mostani durva visszaélése gyakorlatilag szabotálja a kétfaktoros hitelesítést: elrettenheti a netezőket a funkció bármely webhelyen való aktiválásától, ami drámai mértékben csökkentheti az internetes adatbiztonságukat.

Frissítés: a Facebook közölte, hogy valójában egy bugról van szó, nem szándékosan spammelte a felhasználókat.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!