Fényképeket javít és szöveget foglal össze az M.I.

mesterséges intelligencia
(171120) -- SHENZHEN, Nov. 20, 2017 (Xinhua) -- People watch a robot painting demonstration during the 19th China Hi-tech Fair in Shenzhen, south China's Guangdong Province, Nov. 16, 2017. Over 3,000 exhibitors participated in the hi-tech fair displaying a lot of robot and artificial intelligence projects. (Xinhua/Mao Siqian)(mcg)
Vágólapra másolva!
Továbbra is rohamléptekben zajlanak a mesterséges intelligenciával kapcsolatos kutatások és fejlesztések, így nem csoda, hogy szinte hétről-hétre újabb olyan területekről számolhatunk be, ahol az egyre okosabbá váló gép olyan feladatokat tud elvégezni, amikre korábban csak az emberek voltak képesek – vagy még ők sem.
Vágólapra másolva!

Most például Hiroshi Ishikawa, a japán Waseda Egyetem professzora prezentált egy új technológiát, melyben arra használják a mesterséges intelligenciát,

hogy hiányos képeket egészítsen ki.

Ehhez a gépi mélytanulás egyik fajtáját, a neurális hálózatra építő tanulást vetették be a tudósok, amelyben az első körben több mint 8 millió képet mutattak meg a mesterséges intelligenciának, köztük tájképeket, arcképeket, szobákat, helyiségeket, épületeket és különböző tárgyakat.

Balra a kivágott, jobbra a mesterséges intelligencia által helyreállított kép. Forrás: Nikkei

Ezt követően egy kifejezetten erre előkészített programmal számos képből készítettek több olyan verziót, ahol a fotó egy részét mesterségesen kivágták. Innentől aztán magára hagyták a gépet tanulni egy kicsit, ami az egyetem számára hozzáférhető hardvereken három hónapig tartott. A mesterséges intelligencia végignyálazta a képeket, elkezdte keresni az összefüggéseket, és megtanulta, hogy pótolja ki a hiányzó részeket.

Miután kipótolt egy képet, még ellenőrzést is futtatott rajta, hogy az általa visszatoldott részek megfelelően illeszkednek-e a fotó többi részéhez, hogy az illesztések szélei mennyire pontosak, és hogy egyébként az egész fotó egyben mennyire tűnik természetesnek és valóságosnak. Amennyiben ezt a folyamatot elégszer végigzongorázza, egy idő után képessé válik arra is, hogy megtippelje, hogyan nézne ki az adott helyiség, tárgy, vagy arc 3D-ben, így lehetőség nyílik 3D-s modellek készítésére a 2D-s képekből.

A Wikipedia stílusában foglal össze szövegeket a Google fejlesztése

A keresőóriás mesterséges intelligenciával foglalkozó különleges részlege, a Google Brain is előállt egy érdekes újdonsággal: azt szeretnék, ha jelentős mennyiségű információ feldolgozását követően a gép elő tudna állni egy rövidített összefoglalóval, ami körülbelül a Wikipedia hasonló bejegyzéseihez mérhető mind az információtartalmát, mind pedig a rövidségét tekintve.

Persze nem a Google az első, aki ezzel próbálkozik: a Salesforce például már készített erre egy működő prototípust, és részletezte is, hogy mennyire nehéz feladatról van szó. És habár végső soron a Salesforce megoldása működött, a végső szöveg egyszerű, rövid, mindenféle kreativitást nélkülöző mondatain érezhető volt, hogy ezt bizony nem ember írta,

így olvasni sem volt éppen a legkellemesebb élmény.

Ehhez képest jelent némi előrelépést a Google Brain által készített rendszer, ami szintén a neurális hálózatra épülő gépi tanulást veti be a siker érdekében. A dolog úgy működik, a kiszemelt témában (ez jelen esetben a Wings over Kansas nevű repülős szervezet volt) a program összegyűjti a tíz legfontosabb weboldalt, vagy pedig megnézi a Wikipedia forráslinkjeit, és onnan kezd el gyűjtögetni, de magát a Wikipedia-bejegyzést figyelmen kívül hagyja.

Balra a mesterséges intelligencia által létrehozott, jobbra a Wikipedia-féle összefoglaló. Forrás: Liu et Al

Az így behúzott oldalakon aztán a különböző bekezdéseket fontosság szerint sorrendbe rakja, majd az egészből készít egy hatalmas dokumentumot, amiből aztán 32 ezer szót választ ki bevitel céljából. Ebből a 32 ezer szóból pedig egy absztrakciós modell segítségével új szöveget hoz létre, ami már a rövidített, összefoglaló jellegű változat lesz.

A végeredmény a jelenlegi formájában még kissé nehezen olvasható, hiszen például teljesen hiányoznak a nagybetűk (a mondatok elejéről is), és bármennyire igyekezett a Google, jelenleg azért bőven érződik a szövegen, hogy a gép egyfajta sémát, mondatstruktúrát képes kiköpni. Ráadásul a szöveg is hosszabb lett, mint a Wikipedia összefoglalója ugyanerről a témáról, igaz, több információt is tartalmaz. Mindenesetre ígéretes kezdetnek tűnik.

Bill Gates optimista a mesterséges intelligenciával kapcsolatban

Mindeközben a Microsoft alapítója, Bill Gates kifejezetten pozitívan nyilatkozott az M.I-vel kapcsolatban, szemben például a Tesla-vezér Elon Muskkal, aki szerint jelenleg ez jelenti a legnagyobb veszélyt az emberiségre. Gates szerint ennek az egésznek pozitív hatása lesz az emberiségre, és az M.I. a barátunk lehet:

Gates a mezőgazdaság példáján keresztül próbálta illusztrálni mondanivalóját: „Régebben mindannyiunknak ki kellett menni a földekre, és még így is alig volt elég ételünk. Amikor pedig az idő rosszra fordult, az emberek éheztek. Most azonban a jobb minőségű vetőmagok, a permetszerek és más egyéb dolgok miatt annyira megnőtt a termelékenység, hogy már nem kell mindenkinek a földeken dolgoznia. Ehhez hasonlóan a mesterséges intelligencia is jelentős mértékben megnöveli majd a termelékenységet”.

"Forrás: AFP/Ramin Talaie "

Persze, ez azt is jelenti majd, hogy az M.I. számos munkahelyet fog kiváltani, ez azonban Gates szerint nem probléma. Egyrészt mert több, magasabb hozzáadott értékű munkahelyet viszont létrehoz, másrészt viszont a munkaerő átcsoportosítható lenne olyan helyekre, mint például az idősgondozás, a tanítás, vagy éppen a fogyatékkal élők segítése. „Az extra termelékenység roppant jó dolog, ha felvilágosult módon használjuk” – véli a milliárdos.

Ugyanakkor azt ő is elismeri, hogy mindez nagy kihívást fog jelenteni a társadalomnak.

A munkaerőpiac nem biztos, hogy olyan gyorsan fogja követni a változásokat, mint ahogy a mesterséges intelligencia fejlődik, ki kell találni a munkaerő átképzésének rendszerét, és az újonnan kialakult gazdaságból származó előnyökből megfelelően kell részesülnie mindenkinek.

Viszont Gates azt erősen valószínűsíti, hogy végső soron mindenkinek több ideje lesz, kevesebbet kell majd dolgoznia, hosszabban nyaralhat, vagy csak azzal foglalkozhat majd, amit igazán szeret. Legyen így.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!