Komoly limitációkkal jön a különleges Windows 10

2018 tech
ARM alapú laptopok - Idén várhatóan elárasztják a piacot az ARM-os processzort használó, Windows 10-et futtató laptopok. Ezektől hosszú üzemidőt, és hang nélküli működést remélhetünk.
Vágólapra másolva!
Nagy árat kell fizetni az egész napos üzemidőért az ARM-es laptopokon.
Vágólapra másolva!

Tavaly decemberben a Microsoft hardvergyártó partnerei bemutatták az első olyan laptopjaikat, amelyeket Intel vagy AMD processzor helyett az okostelefonokban használt Qualcomm Snapdragon lapkakészlet hajt, de Android helyett a Windows 10 egy különleges változatát futtatják. A fura kombinációban az a pláne, hogy ezek a noteszgépek nagyjából képesek a Windows 10 esetében megszokott felhasználói élményt és funkcionalitást nyújtani, de jóval hosszabb akkus üzemidő mellett.

Forrás: Asus

A kombináció nagy negatívuma, hogy a különleges laptopokon nem futtatható a „teljes értékű" Windows 10, hiszen mind az operációs rendszert, mind pedig a hozzá írt szoftvereket jelentősen eltérő hardveren való használatra tervezték. Most kiderült, hogy pontosan milyen limitációkra számíthatnak azok a bátor lelkek, akik hajlandóak lesznek Windows 10 ARM rendszerű laptopot vásárolni.

A főbb limitációk:

  • Csak az ARM64 architektúrára fordított driverek támogatottak. Az ilyennel nem rendelkező perifériák (például nyomtatók) nem lesznek kompatibilisek a laptopokkal.
  • Nem támogatottak a 64 bites (x64) alkalmazások. A megszokott windowsos számítógépekre készült programokból és játékokból csak a 32 bites (x86) kiadások futtathatóak.
  • Nem futnak majd az OpenGL grafikus API 1.1-esnél újabb verzióját igénylő szoftverek, továbbá a komolyabb anticheat megoldásokat használó játékokról is le kell mondani.
  • Nem garantált a Windowst testre szabó (például a környezeti menüibe új opciókat illesztő) programok működése, plusz a Windows Phone alkalmazások egy kisebb részének is meggyűlhet a baja az új Windowszal.
  • Nem működik a Windows Hypervisor Platform, azaz nem lehet a Hyper-V segítségével virtuális számítógépeket létrehozni.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!