Radeonokon is nézhető lesz 4K-ban a Netflix

netflix laptop notebook
Netflix
Vágólapra másolva!
Csak az újabb modelleken, hamarosan jön a megfelelő driver.
Vágólapra másolva!

A 4K felbontású monitorok egyre megfizethetőbbé válásával sürgőssé vált az AMD számára, hogy az újabb Intel és NVIDIA termékekhez hasonlóan végre a Radeon videovezérlők is képesek legyenek maradéktalanul lejátszani az Ultra HD felbontású videós tartalmakat. Ehhez két típusú fejlesztésre van szükség: meg kell oldani a 4K-s videók esetében használt videokodekek hardveresen gyorsított dekódolását, továbbá támogatni kell a tartalmak védelméhez használt DRM-eket.

Netflix Forrás: Netflix

Az előbbi problémát a 2016-ban piacra Radeon RX 400 modellektől kezdve sikeresen megoldotta az AMD, ám a másolásvédelmek támogatása terén még akad egy nagy hiányossága: a videokártyáihoz kiadott meghajtóprogram nem támogatja az agresszív Microsoft PlayReady 3.0 másolásvédelmet.

Így például hiába van valakinek újabb Radeon videovezérlője és 4K felbontású monitora vagy tévéje, a netflixes filmeket és sorozatokat akkor sem képes 4K-ban nézni.

Most kiderült, hogy a várhatóan az idei második negyedévben végre megoldódik a probléma, így a Polaris és Vega grafikus vezérlőt használó Radeonok képesek lesznek 4K-ban és HDR-rel lejátszani a PlayReady 3.0 által védett tartalmakat.

A funkcionalitást a dedikált grafikus kártyák (Radeon RX 400 / 500 / Vega) mellett a Ryzen processzorokba integrált grafikus vezérlők is megkapják.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!