Tömeggyártásban a bő 30 terabájtos Samsung SSD

samsung pm1643 ssd szilárdtest-meghajtó adatközpont
30,72 TB kapacitást kínál az adatközpontokba szánt Samsung PM1643
Vágólapra másolva!
Negyven gigabájt gyorsítótár került a szörnyeteg háttértárba.
Vágólapra másolva!

A NAND memóriachipek magas árai miatt az elmúlt két évben sajnos nem vált megszokottá az asztali számítógépek SSD-vel való ellátása, a már sokak számára elfogadható 480 GB kapacitást kínáló modellek jelenleg olyan 40 ezer forint környékén kezdődnek. Persze a helyzet változni fog: egyrészt a gyártók gyors tempóban képesek növelni a DRAM lapkáik tárolókapacitását, másrészt pedig ezzel párhuzamosan a gyártókapacitásukat is folyamatosan bővítik.

30,72 TB kapacitást kínál az adatközpontokba szánt Samsung PM1643 Forrás: Samsung

A Samsung bejelentette, hogy megkezdte a világ legnagyobb kapacitású SSD-jének tömeggyártását, a nem túl extrém PM1643 névre keresztelt termék 30,72 terabájt (30 720 GB) tárhelyet biztosít. A hihetetlen kapacitást úgy sikerült elérni, hogy a mérnökök összefűztek egy csoportba 32 darabot a legújabb 512 gigabites V-NAND memóriachipekből, majd beletettek 32 ilyen csoportot a meghajtóba.

Az SSD gyors működéséről 40 GB (!) gyorsítótár gondoskodik.

Az adatközpontokba szánt, 2,5 hüvelykes termék SATA helyett SAS csatlakozót használ, a szekvenciális olvasási és írási sebességei 2100 MB/s és 1700 MB/s. A véletlenszerű olvasási és írási tempói sem rosszak, az előbbi 400 ezer IOPS, az utóbbi 50 ezer IOPS. A hivatalos adatok szerint tipikusan olyan 2 millió munkaórát bír ki a meghajtó.

A csúcskapacitású Samsung PM1643 ára nem ismert, de talán jobb nem is tudni. A fogyasztói piacon természetesen nem lesz kapható az SSD.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!