Fontos patch jön az újabb inteles alaplapokhoz

2018.02.21. 12:07

Elkészült a stabil Spectre-javítás a Skylake és újabb processzorokhoz.

Ez tovább tartott, mint a többség gondolta volna. Az Intel tájékoztatása szerint elkészült az elmúlt három évben piacra dobott processzoraihoz a Spectre sebezhetőség javítása, így a notebookokban és asztali számítógépekben lévő alaplapok gyártói a közeljövőben elérhetővé teszik majd az érintett termékeikhez készült BIOS-frissítéseket.

Intel Pentium G4560Forrás: Computerbase.de

A Meltdown és a Spectre sebezhetőségek úgy fél évnyi titkos huzavona után január elején kerültek nyilvánosságra. Mindkettő lehetővé teszi a rosszindulatú alkalmazások számára, hogy adatokat olvassanak ki a számítógépek rendszermemóriájának védett területeiről.

A Meltdown hiba a számítógépek operációs rendszereihez kiadott frissítésekkel már ártalmatlanítva lett. Mint említettük, a Spectre sajnos csak az alaplap vezérlőszoftverének (BIOS, pontosabban újabban UEFI) frissítésével javítható, így akinek fogalma sincs arról, hogy ez mi fán terem, annak hozzáértő ismerőstől vagy szerviztől érdemes segítséget kérnie az installációhoz.

Legegyszerűbben a CPU-Z alkalmazással (letöltés) nézhetjük meg, hogy milyen processzor van a számítógépünkben, továbbá mi az architektúrájának a kódneveForrás: Origo

A mostani javítások a Skylake, Kaby Lake, továbbá Coffee Lake kódnevű processzorokat fogadó alaplapokhoz fognak kimenni. Ezenfelül az Intel dolgozik a korábbi Broadwell és Haswell családba tartozó processzorok frissítésén is, plusz a jelek szerint talán egyes Ivy Bridge, Sandy Bridge, és Nehalem szériás egységek is kaphatnak majd valamiféle Spectre-javítást a következő hónapokban.

TOVÁBBI CIKKEK A ROVATBÓL

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!