A Huawei a világon elsőként használta fel önvezető autó irányítására az okostelefonjába épített mesterséges intelligenciát.

Egy önvezető Porsche Panamerát kapcsoltak össze a Huawei Mate 10 Pro mesterséges intelligencián alapuló processzorával, amelynek segítségével a jármű valós helyzetben is képes volt megérteni a környezetét, és felismerni a tárgyakat. A jármű a telefon segítségével képes különbséget tenni több mint ezer élő és élettelen dolog - kutya, macska, labda vagy bicikli - között, és megtanulja, hogy mit kell tennie az egyes esetekben. A folyamatban a Huawei által fejlesztett alkalmazáson és az okostelefonon kívül nincs szükség más technológiára, csak az autóba épített, szenzoros automata robotrendszerre, amely vezeték nélküli kapcsolaton keresztül a fékezést, sebességet és a kormányzást vezérli. A jelenleg fejlesztés alatt álló önvezető autók többsége a kifejezetten erre a célra tervezett chipkészletek képességeire támaszkodik, amelyeket külön beszállítók készítenek az autógyártóknak. Itt viszont egy meglévő chipsetet használtak, amellyel kiadták a telefont tavaly év végén.

Száguldás, Porsche, szerelemForrás: Huawei

Az önvezető autók közlekedéséhez elengedhetetlen a szupergyors, késleltetés nélküli mobilhálózat (az úgynevezett 5G, az ötödik generációs mobil adatátvitel, amelynek az elterjesztésében a Huawei például a Deutsche Telekommal dolgozik szorosan együtt), a központosított, megfelelően gyors és nagyteljesítményű számítási szerverkapacitás, a kiváló, járművekbe épített érzékelőkkel ellátott fedélzeti rendszer

és az ismétlődő helyzetekből tanuló mesterséges intelligencia.

A Huawei évek óta több járműgyártóval áll kapcsolatban önvezető járművek fejlesztésében akár az AI-jal ellátott szerverinfrastruktúra, akár a gyors mobilhálózati technológiát illetően. A német Audival, Volkswagennel zajlanak már közös autós tesztek, az elektromos járműveket gyártó BYD-val pedig a cég idén januárban kezdte meg a mozdonyvezető nélküli vasúti próbautakat Kínában. A Barcelonában most bejelentett RoadReader önvezetőautó-alkalmazás pedig immár nemcsak a vállalati és üzleti, hanem a végfelhasználókat is célozza a cég közleménye szerint.

Egy reklámfilm a projektről:

A TechRadar videója a mai, barcelonai tesztről: