Ennyivel tűnik nagyobbnak az orra a szelfiken

Kínai turisták
Tourists pose for selfies in front of Chinese national flags at a park during the National Day and Mid-Autumn Festival holiday in Beijing, China, 1 October 2017. Tourism income in China rose 12.2 percent year on year on Sunday (1 October 2017), the first day of the country's National Day holiday, China National Tourism Administration (CNTA) said. Total tourism revenue hit 96.5 billion yuan (14.5 billion U.S. dollars), according to the CNTA. The country's major tourist destinations received a total of 113 million visitors on Sunday, up 10.5 percent year on year.
Vágólapra másolva!
Rengetegen plasztikáztatnák a széles látószögű lencsék miatt az orrukat.
Vágólapra másolva!

Lassan már nehéz számon tartani a közösségi média által közvetve vagy közvetlenül kiváltott, előre nem látott emberi problémákat. Az Amerikai Arcplasztikai és Helyreállító Sebészeti Akadémia közleménye szerint (via The Verge) a tavalyi évben a szakmai szervezethez tartozó orvosok 55 százalékát kereste már fel olyan páciens, aki meg szerette volna műttetni az orrát, hogy jobban mutasson az okostelefonnal készült szelfiken, mivel túl nagynak vélte a szaglószervét az önarcképeken.

Forrás: AFP/Imaginechina/Chen Xiaogen

A jelenség mögött az áll, hogy az okostelefonok jókora részében nem normál látószögű, hanem széles látószögű lencsét használó előlapi kamera van. A szelfiket tipikusan nagyon közelről készítik a mobilozók, így a rövid távolságnak köszönhetően jelentős és feltűnő lesz az arcuk arányainak torzulása a fotókon; emiatt tűnik nagynak az orruk.

Boris Paskhover plasztikai sebész konkrétan számosította is az orrméret változását: átlagos karakterisztikájú arcok esetén a 30 centiméterről készített széles látószögű szelfiken a férfiak orra 30 százalékkal, míg a nőké 29 százalékkal tűnik nagyobbnak.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!