Egyre ritkábban veszünk új okostelefont

Samsung Galaxy A8, CES 2018
Három szín és az S8 módjára hátlapra „száműzött” ujjlenyomat-olvasó szenzorok.
Vágólapra másolva!
A csúcstelefonokból egyre kevesebb fogy, miközben az áruk növekszik. A vásárlók nem feltétlenül látják az előrelépést az újabb és újabb készülékekben, és váltaniuk kell, akkor is inkább a használt vagy felújított telefonok felé fordulnak. Egyelőre azért mégsem aggódik az Apple és a Samsung, pedig ez a profitjukat komolyan fenyegetheti.
Vágólapra másolva!

A legfrissebb kutatások szerint komolyan átalakulóban van az okostelefon-piac utóbbi években megszokott működése. Míg korábban gyakorlatilag évről-évre kétszámjegyű százalékkal növekedtek az okostelefonok eladásai, ez már 2016-ban lassulást mutatott, és 2017-ben mindössze 2,7%-kal növekedett a piac. Persze, ez annak is betudható, hogy lassan eljutunk oda, hogy aki szeretett volna okostelefont, az már vett, de akad egy másik tényező is.

Úgy tűnik ugyanis, hogy egyre inkább ragaszkodunk a régi telefonunkhoz, és egyre ritkábban cserélünk.

Míg korábban a jellemzően 23 havonta vásároltak új készüléket az emberek, ez most már felment 33 hónapra. Tehát míg korábban vélhetően a kétéves hűségnyilatkozatok lejártát követően az vásárlók készüléket váltottak (és persze kevesebben ugyan, de még mindig sokan évente), ez a ciklus kezd kitolódni.

"Forrás: Origo "

Ennek a BayStreet Research iparági elemző vállalat szerint alapvetően két oka van. Az egyik, hogy az újabb és újabb csúcstelefonok egyre kevésbé nyűgözik le a vásárlókat, az újítások és fejlesztések jelentős része nem érdekli őket, mert a legtöbbünknek egész egyszerűen semmit nem tesznek hozzá a használati értékhez. A másik, hogy a csúcskészülékek árai egyre nőttek az elmúlt pár évben, és tavaly már eljutottunk oda, hogy ha a legjobbat szeretnénk,

akkor akár 1000 dollárt is kell fizetnünk érte, ezt pedig egyre nehezebben nyelik le a vásárlók.

Persze a lassuló eladások és az ár növekedése között összefüggés van: a gyártók úgy vélték, hogy a kevesebb darabszámot magasabb árral tudják kompenzálni, de úgy látszik, hogy elértünk egy olyan határt, aminél ez már nem nagyon mehet tovább. De akkor milyen okostelefont vesznek azok, akik cserélni szeretnék régebbi, elavult készüléküket egy újabb, komolyabb telefonra, de nem akarják vagy nem tudják megfizetni a csúcsárakat?

Nos, a válasz kézenfekvő: használt és felújított telefonokat.

A Counterpoint Technology piackutató felmérése szerint a felújított készülékek piaca a leggyorsabban növekvő szegmens az okostelefon-bizniszben: most már eljutottunk odáig, hogy minden tíz eladott telefonból egy ilyen. És míg korábban az Amerikában működő, felújítással foglalkozó vállalatok a telefonok jelentős részét külföldön adták el (például olyan feltörekvő piacokon, mint India), addig mostanra már szinte a teljes készletüket felszippantják helyben, vagyis még a tehetősebb Egyesült Államokban is egyre inkább ezt választják az emberek.

A becserélt, vagy a kereslet elmaradása miatt felhalmozódott telefonok online értékesítésével foglalkozó vállalat, a B-Stock Solutions mobilos üzletágvezetője, Sean Cleland szerint egyre inkább az figyelhető meg, hogy az okostelefonos piac elkezd hasonlítani az autópiachoz: aki korábban Mercedest vezetett, az ezt követően is Mercedest akar majd, de inkább vár néhány évet, és olcsóbban megveszi a kifutó modellt. Szintén erre emlékeztet, hogy manapság már egy csúcstelefon végigmegy átlagosan három-négy tulajdonoson, mire végül a kukába kerül.

"Forrás: Reuters "

A jelenség tehát alapvetően veszélyezteti az olyan prémiumgyártók, mint az Apple és Samsung lehetőségét, hogy minél többet értékesítsen a legnagyobb profitot termelő csúcskészülékekből. Egyelőre azonban egyik vállalat sem pánikol.

Tim Cook, az Apple vezérigazgatója például egy befektetőknek tartott konferenciahíváson meg is erősítette, hogy tényleg látják a használt iPhone-ok piacának szélesedését, ami szerinte egyrészt bizonyítja, hogy a vállalat nem lassítja, vagy rontja le direkt a régi készülékeket, és hogy évek múltán és megbízhatóan üzemelnek.

Másrészt pedig ezek a felhasználók ugyanúgy bekerülnek az Apple ökoszisztémájába, és költenek pénzt az alkalmazásboltban, vagy más fizetős szolgáltatás (például zene) keretein belül.

A Samsung mobilos üzletágának vezetője, D.J. Koh szerint, ha ez a trend így folytatódik, akkor előbb-utóbb érdemes lesz újragondolniuk a portfoliójukat. Jelenleg a Samsung számos készüléket javasol az olcsóbb kategóriától a csúcsig, azonban könnyen lehet, hogy bizonyos piacokon jobban megérné előtérbe helyezni a régebbi, de felújított telefonokat.

Szavazzon!

Ön milyen gyakran cseréli okostelefonját?

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!