Letartóztatták a bűnözőknek mobilokat készítő cég alapítóját

Horizontal
A demonstrator puts his hand on a fence with padlocks left by prisoners during a demonstration in front of the Metris prison on June 24, 2016 in Istanbul. The United States expressed deep concern about basic freedoms in its ally Turkey after the arrest of three free speech activists. Reporters Without Borders Turkey representative Erol Onderoglu, journalist Ahmet Nesin and rights activist Sebnem Korur Fincanci were charged on Monday with "terrorist propaganda". / AFP PHOTO / OZAN KOSE
Vágólapra másolva!
Nem az átlagos paranoiásoknak készülnek a Phantom Secure eszközei.
Vágólapra másolva!

A mobilvásárlók ugyan előnyben részesítik a biztonságos okostelefonokat, azonban nagyon kevesek számára végtelenül fontos döntési szempont, hogy a készülékek mennyire védik a magánszférájukat. Persze az überbiztonságos modelleknek is van közönsége, így jó néhány vállalat foglalkozik a piacon kapható mobilok utólagos biztonságossá tételével. Amilyen szűk a különleges mobilok iránt érdeklődők köre, annyira fizetőképesek az érintettek.

A kép csak illusztráció Forrás: AFP/Ozan Kose

A napokban egy nemzetközi akció keretében letartóztatták a kanadai Phantom Secure alapítóját, ez a biztonságos mobilokat áruló vállakozások egyik fekete báránya. A Vincent Ramos elleni nyomozást az FBI vezette, de a bizonyítékok gyűjtésében a kanadai és az ausztrál rendfenntartó szervek is tevékenyen részt vettek. A férfit Kaliforniában fogják bíróság elé állítani.

Ramost többek közt bűnszövetkezetben elkövetett összeesküvéssel és bűnpártolással vádolják. Az ügyész kiemelte, hogy a vállalat

specifikusan bűnözők számára készíti a biztonságos okostelefonjait,

a Sinaloa drogkartell egyes tagjai mellett számos nemzetközi bűnszövetkezet is az ügyfelei közé tartozik.

A Phantom Secure mindent megtesz, hogy a bűnözők biztonságosan kommunikálhassanak a készülékeivel: eltávolítja a mikrofonjaikat, a hangszóróikat és a kameráikat, véglegesen letiltja a GPS-üket, kiszedi a szoftverükből klasszikus üzenetküldő appokat és a böngészőket.

Gyakorlatilag csak egy rendkívül erős titkosítás használó csevegőszolgáltatás érhető el a készülékekről.

A cég persze soha nem volt hajlandó együttműködni a hatóságokkal, amire részben az adta a jogalapot, hogy az üzeneteket továbbító szervereit Hongkongban és Panamában üzemelti, így például az amerikai hatóságoknak nincs lehetőségük a szervereken lévő üzenetek kikérésére. De még ha meg is kapnák azokat, a titkosítás miatt akkor sem feltétlenül mennének velük semmire.

Persze az ügyfelek kérésére a Phantom Secure bármikor hajlandó távolról és véglegesen törölni a készülékek háttértáraira mentett információkat.

Tovább erősíti az ügyész pozícióját, hogy Ramos az elmúlt bő egy évben amerikai és kanadai fedett ügynököknek is dicsekedett arról, hogy kifejezetten bűnözőknek készülnek a Phantom Secure termékei. A kanadai fedett ügynökök konkrétan rákérdeztek, hogy biztonságos-e Kanadába irányuló drogszállítmányokkal kapcsolatos üzeneteket küldeni a mellékelt csevegőszolgáltatásban.

A becslések szerint jelenleg világszerte 20 ezer Phantom Secure által módosított mobil van használatban, ezek fele Ausztráliában talált gazdára.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!