Letartóztatták a bűnözőknek mobilokat készítő cég alapítóját

2018.03.12. 14:05

Nem az átlagos paranoiásoknak készülnek a Phantom Secure eszközei.

A mobilvásárlók ugyan előnyben részesítik a biztonságos okostelefonokat, azonban nagyon kevesek számára végtelenül fontos döntési szempont, hogy a készülékek mennyire védik a magánszférájukat. Persze az überbiztonságos modelleknek is van közönsége, így jó néhány vállalat foglalkozik a piacon kapható mobilok utólagos biztonságossá tételével. Amilyen szűk a különleges mobilok iránt érdeklődők köre, annyira fizetőképesek az érintettek.

A kép csak illusztrációForrás: AFP/Ozan Kose

A napokban egy nemzetközi akció keretében letartóztatták a kanadai Phantom Secure alapítóját, ez a biztonságos mobilokat áruló vállakozások egyik fekete báránya. A Vincent Ramos elleni nyomozást az FBI vezette, de a bizonyítékok gyűjtésében a kanadai és az ausztrál rendfenntartó szervek is tevékenyen részt vettek. A férfit Kaliforniában fogják bíróság elé állítani.

Ramost többek közt bűnszövetkezetben elkövetett összeesküvéssel és bűnpártolással vádolják. Az ügyész kiemelte, hogy a vállalat

specifikusan bűnözők számára készíti a biztonságos okostelefonjait,

a Sinaloa drogkartell egyes tagjai mellett számos nemzetközi bűnszövetkezet is az ügyfelei közé tartozik.

A Phantom Secure mindent megtesz, hogy a bűnözők biztonságosan kommunikálhassanak a készülékeivel: eltávolítja a mikrofonjaikat, a hangszóróikat és a kameráikat, véglegesen letiltja a GPS-üket, kiszedi a szoftverükből klasszikus üzenetküldő appokat és a böngészőket.

Gyakorlatilag csak egy rendkívül erős titkosítás használó csevegőszolgáltatás érhető el a készülékekről.

A cég persze soha nem volt hajlandó együttműködni a hatóságokkal, amire részben az adta a jogalapot, hogy az üzeneteket továbbító szervereit Hongkongban és Panamában üzemelti, így például az amerikai hatóságoknak nincs lehetőségük a szervereken lévő üzenetek kikérésére. De még ha meg is kapnák azokat, a titkosítás miatt akkor sem feltétlenül mennének velük semmire.

Persze az ügyfelek kérésére a Phantom Secure bármikor hajlandó távolról és véglegesen törölni a készülékek háttértáraira mentett információkat.

Tovább erősíti az ügyész pozícióját, hogy Ramos az elmúlt bő egy évben amerikai és kanadai fedett ügynököknek is dicsekedett arról, hogy kifejezetten bűnözőknek készülnek a Phantom Secure termékei. A kanadai fedett ügynökök konkrétan rákérdeztek, hogy biztonságos-e Kanadába irányuló drogszállítmányokkal kapcsolatos üzeneteket küldeni a mellékelt csevegőszolgáltatásban.

A becslések szerint jelenleg világszerte 20 ezer Phantom Secure által módosított mobil van használatban, ezek fele Ausztráliában talált gazdára.

TOVÁBBI CIKKEK A ROVATBÓL

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!