Böngészőből irányítható robottal szednék a szemetet

urban rivers chicago folyó szemét hulladék
Vágólapra másolva!
Internetes önkéntesek segíthetnének a Chicago folyó tisztításában.
Vágólapra másolva!

A városok egyik legnagyobb problémáját a mértéktelen környezetszennyezés jelenti, a chicagói Urban River civil csoport önkéntesei az elmúlt hónapokban ezt a saját bőrükön is megtapasztalták. A társulásnak tavaly júniusra sikerült telepítenie a Kickstarteren összegyűjtött 29 ezer dollárból 140 négyzetméternyi lebegő kertet a Chicago folyóra, ám a hordalékként érkező gigantikus mennyiségű szemét folyamatosan fennakad az installáción.

Forrás: Urban Rivers

Elsőként a manuális szemételtávolítással próbálkoztak az önkéntesek, de persze ez annyit ért, mint halottnak a csók. A csoport most ötletesen kezelné a hulladékproblémáját: terveztek egy interneten keresztül irányítható, szemétszedő robotot. A robot elülső részével összekotorható a szemét, majd a kijelölt pontokon lerakható a hulladék. A kiemelt szemetet az Urban Rivers önkéntesei szétválogatnák és elszállítanák.

A koncepció igazán érdekes része a robot működtetésének a megoldása: a csoport lehetővé tenné, hogy a neten keresztül bárki irányíthassa pár percig az eszközt. Ehhez csak el kellene látogatni az Urban Rivers webhelyére, a szemétszedő robot a WASD vagy a kurzorgombokkal volna irányítható.

Ennek köszönhetően akár 24/7-ben is üzemeltethető volna az eszköz, leszámítva a karbantartással kapcsolatos leállásokat.

Természetesen a csoport számol a vandálokkal, így a robot csak egy előre beállított területen lenne működtethető. Amennyiben a GPS szerint a szemétszedő robot átlépte a kijelölt határokat, akkor a fedélzeti számítógépe átvenné az irányítást az éppen aktuális kezelőtől, és visszamenne az engedélyezett területre.

Az Urban Rivers 5000 dollárt szeretne összekalapozni a robotra, ám ha sikerülne ennek a dupláját összeszedni, akkor két robotot is szolgálatba tudna állítani.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!