Sószem méretű számítógépet fejlesztett az IBM

2018.03.22. 08:07

Teljesen működőképes, a termékhamisítás elleni harcban segíthet.

Lenyűgöző technikai áttörést értek el az IBM kutatói, sikerült kifejleszteniük egy sószem méretű számítógépet. A lenti illusztrációs kép baloldalán lévő lapkára 64 darabot ragasztottak fel belőle, míg a jobboldalon egyetlen darab látható az említett sószemek társaságában. A nagyítóval is alig látható kütyü teljesen működőképes, rendelkezik többek közt processzorral, memóriával, háttértárral és kommunikációs modullal is.

Forrás: IBM

Számítási teljesítmény tekintetében persze nem kell túl sokat várni tőle, körülbelül egy 1990-ben piacra dobott PC-nek felel meg. Ez egyáltalán nem probléma, a céljára így is tökéletesen megfelel, elsősorban a különféle termékek eredetiségének az igazolására találta ki az IBM.

A gyártók beágyazhatnák a termékeikbe (akár ruhaneműkbe is észrevétlenül beépíthető), majd a leolvasásával kideríthető a termék eredetisége.

Ehhez a művelethez azért van szükség egy számítógépre, mert a legyártott és „chipelt" termékeket meghamisíthatatlan azonosítóinformáióval kell ellátni, ezt a kriptovaluták által is használt blokklánc technológiával oldanák meg a kutatók.

Ha minden jól megy, akkor a sószem méretű számítógép olyan másfél év múlva válhat elérhetővé az érdeklődők számára, darabonként várhatóan olyan 10 centes (25 forintos) áron.

TOVÁBBI CIKKEK A ROVATBÓL

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!