Rekordsebességű a Seagate merevlemeze

seagate merevlemez hdd
Vágólapra másolva!
Egy olcsó SSD átviteli tempóját is eléri a HAMR-technológiás meghajtó.
Vágólapra másolva!

Pont a napokban értekeztünk arról, hogy a merevlemezeket már csak a kiváló ár-érték arányuk tartja életben, miután az SSD-k nem csak teljesítményben, de tárolókapacitásban is messze lekörözték a klasszikus háttértárakat. Ettől függetlenül a Western Digital és a Seagate is komoly erőkkel fejleszti a következő generációs merevlemezeit, a belátható jövőben a mágneses adattárolóknak bőven lesz még helyük a piacon.

Forrás: Seagate

A héten a Seagate bemutatta a következő generációs merevlemezét. A 3,5 hüvelykes és 7200-as fordulatszámon működő prototípus 480 MB/s folyamatosan tartható átviteli sebességre képes, ilyen tekintetben képes felvenni a versenyt a jelenlegi olcsó SSD-kkel.

A világrekordot jelentő teljesítmény két tényezőnek köszönhető.

A jelen esetben fontosabbik fejlesztés, hogy a merevlemezben lévő tányérokat két csoportra bontatták a mérnökök, mindkét csoport esetében külön mozgathatóak író- és olvasófejeket tartalmazó karok. Ezt az újítást pár hónapja még Multi-Actuator Technology néven emlegette a Seagate, de sajtósok időközben átkeresztelték Mach.2-re, mivel az jobban néz ki a brosúrában.

Egymástól függetlenül mozgatható karokkal gyorsítja fel a merevlemezeket a Seagate Forrás: Seagate

A másik újdonság a a HAMR-technológia használata. A Heat-Assisted Magnetic Recording lehetővé teszi a merevlemezekben lévő tányérok felületének minden eddiginél hatékonyabb kihasználását, a szokásosnál sokkal sűrűbben írható vele az adathordozó felületre az információ.

Ezt úgy éri a HAMR, hogy az adatok rögzítésekor az írófejre szerelt lézer körülbelül 1 ezredmásodpercre felhevíti a tányér írni kívánt részeit, így az írófej hibamentesen meg tudja változtatni a pontok mágneses polaritását.

A melegítéses módszer időtállósági szempontból elsőre gyanúsnak tűnhet, azonban a Seagate szerint nincs ok az aggodalomra: a mutogatott prototípus meghajtó olyan 6000 munkaórán keresztül képes teljesen megbízhatóan írni és olvasni a tányérok felületét, a művelet közben 3,2 petabájt adatot mozgatva.

Ez hússzorosan haladja meg a megszokott író-olvasó fejekre vonatkozó minimum élettartamot.

Az egy füst alatt demózott két technológia nem szimultán válik majd elérhetővé: az első HAMR vagy Mach.2 technológiát tartalmazó meghajtók jövőre válnak széles körben elérhetővé, míg a kettő technológiát ötvöző modellekre 2020-ig kell várni.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!