Tavaly a francia filmesek nagyon berágtak a Netflixre, úgyhogy idén már nem igazán engedik, hogy a cég által forgalmazott filmek az Arany Pálma közelébe kerüljenek.

A Hollywood Reporter arról számol be, hogy a cannes-i filmfesztivál fejese, Theirry Fremaux kitiltotta a Netflix filmjeit, azok nem indulhatnak az Arany Pálmáért. Ennek az oka rendkívül egyszerű: a Netflix által készített filmek csak a saját szolgáltatásukon belül érhetőek el, moziban egyáltalán nem vetítik őket.

Ebben néha kivételt tesz a Netflix, és egy-egy alkotását a mozikba is küldi, azonban ez nem kizárólagos, tehát a mozis premier napján ugyanúgy online is megtekinthető az alkotás. Ez pedig Fremaux elmondása szerint szembe megy a cannes-i filmfesztivál értékeivel, és azzal, amit képviselni szeretnének. Hogy ez pontosan mi, az nem derült ki.

Forrás: Getty Images/2017 Chesnot/Chesnot

Mindenesetre tavaly volt már ebből egy kisebb botrány. A Netflix akkor két filmet, a Bong Joon-ho által készített Okja-t és a Noah Baumbach által leforgatott The Meyerowitz Stories-t nevezte be. A Netflix az utolsó pillanatban még próbálta elintézni, hogy ezek a filmek egy hétig menjenek a francia mozikban, ám ez nem sikerült. Mégis esélyesek lehettek az Arany Pálmára, ami nagyon felháborította a francia fimes szakmát.

Maga Fremaux is azt mondta, hogy jóhiszeműen állt a Netflixhez, de ennek mostantól vége. Azt továbbra is megengedik, hogy a vállalat filmeket vetítsen a fesztiválon, és úgy általánosan, részt vegyen a neves események, de az Arany Pálmáért nem indulhatnak, csak akkor, ha a filmjeik rendesen megjelennek a francia mozikban.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!