Csúcssebességre kapcsolhatóak az iPhone-ok

iphone
Vágólapra másolva!
Letilthatóvá vált a telefonok lassítása, de az Apple megint rossz fát tett a tűzre.
Vágólapra másolva!

Globális médiabotrány, polgári perek tucatjai, gyenge magyarázkodás, fogyasztóvédelmi eljárások, végül megadás. Ez a tavaly decemberben kirobbant iPhone-akkubotrány eddigi forgatókönyve, amit minden további nélkül elkerülhetett volna az Apple. Csupán egy nyúlfarknyi közleményt kellett volna kiadnia úgy másfél évvel ezelőtt, miszerint az iPhone 6 és újabb mobilok teljesítménye automatikusan csökken, amennyiben az akkujuk elhasználódása miatt fennáll a kéretlen és váratlan újraindulások kockázata.

Forrás: Reuters

A globális botrány hatására az Apple kénytelen volt jó útra térni. Tim Cook előzetes ígéretének megfelelően a múlt héten elérhetővé vált iOS 11.3 rendszerfrissítés telepítése után az iPhone-tulajok minden eddiginél jobban ráláthatnak a készülékeikben lévő akku aktuális teljesítményére, továbbá ha az operációs rendszer lelassította a készüléküket, akkor a saját felelősségükre visszaállíthatják az eredeti teljesítményét.

Viszont a lassítást csak azután kapcsolhatják vissza az ügyfelek, ha a készülékük egyszer már újraindult az akku elégtelen teljesítménye miatt.

Ez egy teljesen mesterséges limitáció, ráadásul erősen kritizálható. A telefon eredeti teljesítményének visszaállítása mindenképp pozitívum, azonban a lassításra pont azért került sor, mert rossz állapotban van az akku.

Magyarán, ha valaki visszaállítja a telefonja eredeti teljesítményét, az garantáltan rövidebb akkus üzemidőt fog tapasztalni. Viszont amíg a telefonja nem indul újra az elhasználódott akku miatt, addig nem dönthet úgy, hogy a hosszabb akkus üzemidőért cserébe mégis inkább kibékül a lassabb működéssel.

Aki egyszerre szeretne nagy teljesítményt és hosszú akkus üzemidőt, az kénytelen lesz kicseréltetni a mobiljában lévő akkut valamelyik hivatalos Apple-szervizben. Az idei év során hazánkban ez a szokásos olyan 25 ezer forint helyett 10 ezer forint környékén is megoldható.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!