Vágólapra másolva!
Orosz kutatók eljutottak odáig, hogy egy mesterséges intelligenciára építő program segítségével meg tudják mondani mindössze az okostelefonos alkalmazások alapján, hogy ki meddig fog élni. Persze a legpontosabb tipphez ezt össze kéne vetni igazi orvosi leletekkel is.
Vágólapra másolva!

Történetünk egy évvel ezelőtt kezdődik, amikor is először kezdtel el használni mesterséges intelligenciát, vagyis gépi tanulásos algoritmusokat annak érdekében, hogy megjósolják, meddig fog élni egy ember. Ezt tavaly az Adelaide Egyetem munkatársa tolták egy új szintre, amikor is a mesterséges intelligenciának CT-s képeket mutattak emberek szerveiről, az algoritmus pedig megtippelte, hogy a páciens milyen hosszú időre számíthat.

Illetve, egészen pontosan azt mondta meg, hogy az illető meg fog-e halni öt éven belül. A gépnek 69%-ban lett igaza a kutatás szerint, ami körülbelül megegyezik azzal, mintha egy emberi orvos professzor adott volna diagnózusat a CT láttán. Innentől kezdve már a következő lépés az volt, hogy ne is kelljen orvoshoz fordulni, hanem a manapság már széles körben elérhető életmód-figyelő mobilos és okosórás alkalmazások adatai alapján tudjon mondani valamit okosat a gép.

Forrás: Getty Images/iStockphoto/Lzf

Az orosz kutaták egy hatalmas, amerikai adatokra épülő mintával etették meg a mesterséges intelligenciát. A program persze nem csak azt vette figyelembe, hogy egy nap mennyi a lépésszámunk, hanem azt is, hogy mennyi időt töltünk aktívan és inaktívan, milyen gyakran és mennyit alszunk, valamint hogy mennyiszer látogatunk el az edzőterembe. Elvégre a modern kütyükkel ezek az adatok már mind rendelkezésre állnak.

Aki ezek alapján szerencsét próbálni, az letölteti a Gero Lifespan alkalmazást iOS-re, ami több aktivitás-figyelő program adatai alapján tippeli meg, hogy meddig fogunk élni.

Ezzel együtt azt meg kell hagyni, hogy az így begyűjtött adatok nem mutatnak teljes képet, bármennyire is legyen okos a mesterséges intelligencia, és bármennyit adatot is kapjon a különböző eszközeinktől. A legjobb esetben annak kellene történnie, hogy egy doktor összeveti a mesterséges intelligencia áltlal készített elemzést egy rendes klinikai analízessel, valamint genetikai vizsgálattal, és így lehetne a legpontosabban megállapítani, hogy valaki mennyi ideig fog élni.

Mindenesetre ennek az egésznek más vonzatai is vannak azon kívül, hogy valamiféle tippet kapunk a várható életkorunkra vonatkozóan. Az orvosok ezek alapján olyan kezeléseket javasolhatnak, amik növelhetik a várható életkorunkat, kutatásokat folytathatnak az öregedés lassítására, meg persze segíthetnek az életbiztosító cégeknek is.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!