A Windows helyett M.I-re és felhőre koncentrál a Microsoft

Vágólapra másolva!
Távozott a Microsofttól a WIndows-részleg vezetője, sőt magár a részleget is megszüntetik és átalakítják. A Windows kisebb hangsúlyt kap majd a vállalat életében, fontosabb lesz a felhő és a mesterséges intelligencia.
Vágólapra másolva!

A Microsoft vezérigazgatója, Satya Nadella bejelentette, hogy távozik a vállalattól a Windows-részleget vezető Terry Myerson. Az úriember 21 éven keresztül dolgozott a Microsoftnál, korábban többek között az Exchange fejlesztését is vezette, majd a Windows 10-zel ő került az operációs rendszerekkel és eszközökkel foglalkozó csoport élére.

A távozása nem véletlen, a Microsoft ugyanis egy alaposabb átszervezést is végrehajt. Létrejön egy új csoport, melynek neve "Élmények és eszközök", ami többé nem csak a Windows és a PC-k tartoznak bele, hanem az Office, valamint minden más, amivel a végfelhasználó szembesülhet a cég termékeit használva. Nadella szerint fontos volt már, hogy az ezzel foglalkozó csoportokat egységesítsék. Az új részleget a korábban az Office termékekért felelős vezető, Rajesh Jha irányítja majd.

A távozó Terry Myerson. Forrás: The Verge

Ezzel együtt szakértők szerint ez tulajdonképpen egyértelművé teszi, hogy a Windows nem annyira fontos már, hogy egy saját részlege legyen és a Microsoft más területekre fókuszál. Ennek megfelelően létrejött egy új, Felhő és Mesterséges Intelligencia Platform nevű csoport, amit a korábban a vállalati felhős szolgáltatásokat irányító Scott Guthrie vezet majd.

Piaci elemzők szerint ez egyértelműen jó lépés: a Microsoft felhős szolgáltatásaiból származó bevétel folyamatosan növekszik: tavaly például 56%-kal, míg például a Windowshoz köthető bevételek 4%-kal estek. A Morgan Stanley szerint ha a Microsoft tovább erősít felhőben és mesterséges intelligenciában, hamarosan elérheti az 1 billió dolláros piaci értéket.

Ezzel párhuzamosan az Azure felhős platformért felelős eddigi vezetőt, Jason Zandert előléptették alelnöki pozícióba, Harry Shum pedig marad ugyan a Microsoft kutatás-fejlesztési vezetője, de mostantól nagyon szorosan együttműködik a Guthrie és Zander vezette csapatokkal, hogy az Azura platform minél hamarabb kapja meg a mesterséges intelligenciához kapcsolódó újdonságokat.

A változások sora ezzel még nem ért véget: a Surface-termékekért felelős Panos Panay mostantól a Microsoft összes hardveres termékéért felelős vezető lesz, a HoloLens és a Kinect megalkotását vezető Alex Kipman pedig kap egy teljesen új részleget, melynek neve Mesterséges Intelligenciás Észlelés és Kevert Valóság.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!