Csendben törölte Zuckerberg régi chateléseit a Facebook

GettyImageRank2 GRADUATION Education Business Finance and Industry Arts Culture and Entertainment CAMBRIDGE, MA - MAY 25: Facebook Founder and CEO Mark Zuckerberg delivers the commencement address at the Alumni Exercises at Harvard's 366th commencement ex
Mark Zuckerberg a Harvardon
Vágólapra másolva!
A felhasználóktól eltérően a cégalapítónak van magánszférája.
Vágólapra másolva!

Újból magyarázkodásra kényszerült a Cambridge Analytica adatletöltési botránya miatt számos országban hatósági vizsgálatok célkeresztjébe került Facebook, miután a TechCrunch belsős források segítségével leleplezte, hogy a közösségi hálózat párhuzamosan kétféle adatvédelmi irányelvvel rendelkezik. A szolgáltatás használata esetén kötelezően elfogadandó irányelvek a facebookozók 99,9+ százalékára vonatkoznak, míg az ezzel párhuzamosan létező másik csak a Facebook felsővezetőire érvényes.

Mark Zuckerberg Forrás: AFP/2017 Getty Images/Paul Marotta

A kétféle adatvédelmi irányelv közti egyetlen (eddig napvilágra került) különbség az, hogy a Facebook vezetői kérhetik a közösségi szolgáltatásban elküldött chatüzeneteik törlését. Úgy derült fény a turpisságra, hogy a Mark Zuckerberggel még évekkel ezelőtt csevegett felhasználók messengeres chatnaplóiból csendben és véglegesen

eltűntek a Facebook alapítója által írt üzenetek.

Ezeket az ősi chateléseket nem szokás nézegetni, így évekbe tellett, mire feltűnt az üzenetek törlése. A jelek szerint a 2014 előtt írt üzenetek jókora részét törölte a Facebook.

A facebookozók csak a saját felhasználói fiókjaikból képesek törölni az elküldött chates üzeneteket. Az adattörlés ellenére a csevegőpartnereik előzményeiben ott marad a régi kommunikáció.

Ha egyszer elküldünk egy üzenetet a Messengerben, azt a Facebook szabályzata szerint nem lehet töröltetni a másik fél csevegési naplójából.

A TechCrunch megkeresésére a Facebook kénytelen volt beismerni a kettős mérce használatát. A szolgáltatás szerint 2014-ben, a Sony Pictures gigantikus botrányt kavart adatszivárgása után implementálták a kivételezettek számára elérhető adattörlést, hogy „megvédjék a vezetőség kommunikációját".

Magyarán nehogy egy hasonló hackelés után régen elfeledett, rendkívül kínos csevegési naplók miatt kelljen magyarázkodniuk a Facebook felsővezetőinek.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!