Betiltották Oroszországban a Telegramot

telegram és whatsapp
The logos of the short message services Telegram and WhatsApp are displayed on the screen of a smartphone in Straubing, Germany, 25 February 2014. Photo: Armin Weigel/dpa
Vágólapra másolva!
A cég nem hajlandó átadni a felhasználók titkosítási kulcsait a hatóságoknak.
Vágólapra másolva!

Péntek délelőtt egy moszkvai bíróság elrendelte a titkosított csevegőszolgáltatást nyújtó Telegram oroszországi blokkolását. A vállalatot az orosz távközlési hatóság citálta bíróság elé, miután az több alkalommal is megtagadta az orosz biztonsági szolgálattal (FSZB) való együttműködést.

Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Armin Weigel

A vonatkozó orosz törvények értelmében a távközlési szolgáltatásokat biztosító cégeknek lehetővé kell tenniük a biztonsági szolgálat számára, hogy megtekinthessék a nyomozásaik alanyainak kommunikációját. A Telegram esetében a csevegések dekódolásához az FSZB-nek szüksége volna az érintettek titkosítókulcsaira, azonban ezeket a rendszer működéséből fakadóan

a Telegram sem ismeri.

Emellett a szolgáltatás elvi alapon sem kíván asszisztálni az FSZB nyomozásaihoz, noha a biztonsági szolgálat szerint terrorizmussal összefüggésbe hozható személyek chateléseit kellene megtekinthetővé tennie.

A bíróság döntése ellen 30 napig fellebbezhetnek a Telegram ügyvédei, így az elkövetkező egy hónapban a távközlési hatóság valószínűleg még nem fogja megkísérelni a chatszolgáltatás blokkolását.

Egyelőre nem világos, hogy a Telegram alapítója mihez kezd majd, mennyi értelmét látja az ítélet elleni fellebbezésnek. Pavel Durov legutóbbi nyilvános álláspontja szerint ha minden kötél szakad, akkor a Telegram inkább kivonul azokból az országokból, amelyekben a jelenlegi formájában nem képes legálisan működni, de a felhasználók kommunikációját semmiképp sem fogja kiadni a hatóságoknak.

A Telegramnak jelenleg globálisan olyan 200 millió aktív felhasználója van.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!