Egyetlen ártatlan kérdésre kell csak válaszolnunk hozzá.

Rém bosszantó, mikor elfelejtjük a webhelyeken beállított jelszavainkat. Szerencsére mindig kínálkozik valamiféle lehetőség a fiókjainkba való újbóli belépésre: általában jelszóváltoztató e-mail kiküldését kérhetjük, de egyes portálok akár biztonsági kérdések megválaszolásával is lehetőséget biztosítanak az elfelejtett jelszó megváltoztatására.

Ki ne árulná el kommentben a cuki babakutyás kép alatt, hogy mi volt az első kedvencének a neve?Forrás: NORTHFOTO/© SWNS Group/Ceri Oakes / Swns.Com

A biztonsági kérdésekkel az a baj, hogy általában csak néhány sablonkérdés közül választhatunk, például „Mi volt az első házikedveced neve?", vagy „Mi volt az első lakcímed?". Mint a Krebs on Security rámutatott, a biztonsági kérdéses szisztéma minden eddiginél nagyobb biztonsági problémát jelent, hiszen a kérdésekre adandó válaszok egyszerűen kiolvashatóak lehetnek a közösségi hálózatos profiljainkból.

Ami ennél aggasztóbb és praktikusabb probléma, hogy a közösségi hálózatokon teljesen ismeretlen személyek is feltűnés nélkül rávehetnek minket arra, hogy eláruljuk a válaszokat. Az adathalász személyeknek elég létrehozniuk egy facebookos oldalt, kirakniuk rá egy képet a biztonsági kérdéssel, végül pedig egy fizetett hirdetés segítségével meg kell járatniuk a bejegyzést.

Jó eséllyel rengetegen kiadják majd a kért információt a kép alatti kommentben, hiszen már el is felejtették, hogy talán ez a válasz védi a levelezőjüket vagy a Facebook-fiókjukat az illetéktelen hozzáféréstől.

A jó hír az, hogy könnyen megakadályozhatjuk az áldozattá válásunkat. Egyes webhelyeken hiába kötelező biztonsági kérdést beállítanunk, a válasz szó szerint bármi lehet,

akár egy véletlenszerűen generált karaktersort is megadhatunk.

Ha muszáj valahol választ beállítanunk, akkor találjunk ki valami olyat, aminek semmi köze sincs a kérdéshez. Persze a megadott választ azonnal írjuk le egy papírlapra, majd a lapot hosszú távú megőrzés céljából tegyük el egy biztonságos helyre.

Extra tipp: azt is írjuk le a válaszok mellé, hogy mire valók, idővel elfelejthetjük ezt az apróságot.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!