Megszabadul egy gombtól az Android

nokia 8 sirocco okostelefon google android
Nokia 8 Sirocco
Vágólapra másolva!
A Google kidobja a vezérlősávról a programváltó gombot.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt tíz évben az Androidot futtató mobilok elején mindig három darab fizikai vagy virtuális kezelőgomb volt: a visszafelé mutató nyilas mégse gomb, a Kezdőképernyőt behozó gomb, továbbá programváltó gomb. Nagyon úgy tűnik, hogy az idén ősszel elkészülő következő Android már csak kettő darabot fog használni, a cég eltüntetné az önálló alkalmazásváltó gombot.

Kettőre redukálnák a virtuális vezérlőgombok számát az Androidban Forrás: Google

A fenti fura képernyőkép közvetlenül a Google-től származik, a következő Android hálózati funkcióival kapcsolatos újdonságokat bemutató prezentációban volt benne. Mint látható, három helyett csak két virtuális gomb található az alsó vezérlősávon.

A screenshotot mostanra megszerkesztette valaki a Google-nél: levágta róla a virtuális gombokat mutató alsó sávot, ami elég erősen utalás arra, hogy figyelmetlenségből sikerült kiszivárogtatni a változtatást.

Persze a gombcsökkentés ellenére a programváltási funkció fog eltűnni. A Kezdőképernyő gombot és a programváltó gombot össze kívánja vonni a Google: a vezérlősáv közepén lévő gombra koppintva a Kezdőképernyő fog bejönni, míg a programváltó felületet úgy érhetik majd el a felhasználók, ha ráteszik az ujjukat a középső gombra, és felfelé toló mozdulatot tesznek.

A visszafelé mutató nyilas gomb ugyanúgy fog működni, mint eddig, viszont ha nincs funkciója, akkor el fogja rejteni az operációs rendszer. Ilyen helyzet lehet az, mikor a Kezdőképernyőn van a felhasználó: onnan sehova sem lehet visszalépni a gombbal, így kijelezni sincs értelme.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!