Tovább csökken az SSD-k ára

silicon power ace a55 ssd szilárdtest-meghajtó
Vágólapra másolva!
Már most is egész emberi áron vásárolhatóak meg a háttértárak.
Vágólapra másolva!

Elsősorban az okostelefonok adattárolási kapacitásának folyamatos növelése miatt még 2016-ban jelentős és tartós túlkereslet alakult ki a NAND memóriachipek piacán. A fogyasztók többsége ettől függetlenül közvetlenül csak akkor szembesült a problémával, mikor játszadozni kezdtek az SSD-k vásárlásának a gondolatával, hiszen a szilárdtest-meghajtók árai is elszálltak a lapkahiány miatt.

Forrás: Silicon Power

Szerencsére a tavalyi év végére részben a NAND chipek tárolókapacitásának a növelésével, részben pedig a gyártókapacitás bővítésével sikerült úrrá lenni a helyzeten.

Az elmúlt hetekben a legtöbb SSD ára durván beesett, az év eleji árakhoz képest

a bőven 30 százalék feletti árcsökkenés sem szokatlan.

Az árak racionalizálódása valamilyen mértékben az egész idei évben kitarthat, de a következő igazán jelentős árzuhanásra jó eséllyel 2019-ig kell várni. Ennek két fő oka van: egyrészt a profitjuk védelme érdekében a gyártók nem sietik el az újabb gyártósorok beindítását (ezzel további túlkínálatot generálnának a piacon), másrészt pedig az év vége környékén kezdődhet meg a kilenc rétegű, azaz minden eddiginél nagyobb kapacitású memórialapkák igazi tömeggyártása.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!