Megvédené a Chrome felhasználóit a Microsoft

Bill Gates Microsoft
US billionaire Bill Gates, Microsoft co-founder and co-founder of Bill and Melinda Gates Foundation, speaks during during the live show "Le grand journal " on French private television channel "Canal Plus" in Paris on June 25, 2015. Gates is visiting France to take part in the annual Paris Solidays Festival, a three-day music festival held in solidarity with the fight against AIDS.AFP PHOTO / BERTRAND GUAY
Vágólapra másolva!
Telepíthető a Windows Defender bővítmény a böngészőbe.
Vágólapra másolva!

Már évek óta az összes modern böngésző próbálja védeni a netezőket a kártevőket terjesztő, adathalászatot folytató, vagy egyéb módon gengszterkedő webhelyektől. Ez feketelistás módszerrel történik: adatbázisokba gyűjtik támadó weblapokat, a böngészők pedig ellenőrzik, hogy az éppen betölteni kívánt oldal rajta van-e a tiltólistán. Ha igen, akkor a böngésző nem hajlandó betölteni az oldalt, hacsak a felhasználó felül nem bírálja a tiltást.

Bill Gates, a Microsoft társalapítója Forrás: AFP/Bertrand Guay

A Microsoft állítása szerint a különböző böngészők jelentősen eltérő hatékonysággal képesek megvédeni a támadó webhelyekkel szemben a felhasználókat. Az NSS Labs méréseire hivatkozva a cég azt állítja, hogy a Chrome 87 százalékos, a Firefox 70 százalékos, míg a Microsoft Edge 99 százalékos hatékonysággal blokkolja a betöltésüket.

Éppen azért is a Microsoft most nagy csendben elérhetővé tette a saját blokkolási megoldását a Google Chrome-hoz, az ingyenes Windows Defender Browser Protection beépülő a Chrome Internetes Áruházból tölthető le. A telepítése után elvileg a Google böngészőjével netezők is ugyanazt a 99 százalékos védelmet élvezhetik, mint az Edge felhasználói.

Nem világos, hogy a Firefoxhoz telepíthető lesz-e a bővítmény.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!