Veszélyes letöltések voltak a Minecraft webhelyén

2018.04.19. 12:07

A számítógépek háttértárait próbálta formázni a kártevő.

Nagyon ritkává váltak a kifejezetten az áldozatok adatainak törlésére kitalált, pusztán romboló célú kártevők. Ezeket tipikusan unaloműzésből írják a készítőik, a jelek szerint az internet elég jól lefoglalja őket. Így vagy úgy, de most történt egy nagyon kellemetlen incidens: a Minecraft hivatalos weboldaláról letölthető, felhasználók által készített egyes skinek adattörlő kártevőt tartalmaztak. A skinekkel a játékbeli karaktereik kinézetét változtathatják meg a Minecrafttal játszók.

Forrás: Microsoft

Az Avast biztonsági cég beszámolója alapján a kártevőt a Windows PowerShell szkriptelési nyelven írták, és közel faék egyszerűségű volt, a készítője valószínűleg az interneten elérhető „Hogyan írjunk vírust a Jegyzettömbben?" típusú oktatóanyagokból ollózta össze. Az elindítása után a malware megpróbálja formázni a számítógép betűjelekkel ellátott meghajtóinak tartalmát, azaz a PC-ben lévő háttértárat, továbbá a csatlakoztatott hálózati meghajtókat és külső adattárolókat.

Többek közt ezekhez az ingyen letölthető skinekhez csomagolták hozzá a kártevőtForrás: Avast

A kártevő készítőjét feltehetően csak a másokkal való kibabrálás öröme motiválta, amelyet megerősíteni látszanak az áldozatok számára megjelenített, gúnyos üzenetek. Az Avast szerint világszerte olyan 50 ezer számítógépre tölthették le a kártevőket tartalmazó skineket, összehasonlítási alapul a játékkal körülbelül 74 millióan játszanak.

A Minecraft webhelyéről elméletileg már sikerült törölni a kártevővel felrutbózott skineket, és persze az illetékesek megpróbálnak tenni valamit annak érdekében, hogy ne fordulhasson elő többé ilyen incidens.

TOVÁBBI CIKKEK A ROVATBÓL

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!