[Frissítve] Hibás a CCleaner aktuális kiadása

ccleaner
Tönkreteszi a Google Chrome beállításait a CCleaner 5.42.6495
Vágólapra másolva!
Törli a Google Chrome egyes profilbeállításait az alkalmazás.
Vágólapra másolva!

A windowsos számítógépek szoftveres kitakarítására használt talán legnépszerűbb segédprogram a CCleaner, amely az operációs rendszer hulladékai mellett rengeteg népszerű alkalmazás szükségtelen állományait is képes törölni. A szoftver éveken keresztül biztonságosan használható volt, az első komoly botrány tavaly tört ki a fejlesztők háza táján: betörtek a számítógépes rendszerükbe, és kártevőket letölteni képes rosszindulatú szoftvert ágyaztak a CCleaner 32 bites kiadásának a telepítőkészletébe.

Tönkreteszi a Google Chrome beállításait a CCleaner 5.42.6495 Forrás: Origo

Most újból kellemetlen helyzetbe kerültek a fejlesztők, ugyanis a hírünk írásakor éppen aktuális CCleaner 5.42.6495 törli vagy tönkreteszi a legújabb Google Chrome egyes adatállományait. A szoftver futtatása után lényegében alaphelyzetbe áll vissza a böngésző, mintha újonnan lett volna telepítve, bár szerencsére a mentett könyvjelzők és az installált bővítmények megmaradnak.

A CCleaner fórumában panaszkodók beszámolói alapján meglehetősen univerzálisnak tűnik a probléma, a 64 bites Windows 7 / 8.1 / 10 rendszereken egyaránt tapasztalták a jelenséget. Emellett néhányan arról panaszkodnak, hogy az 5.42-es kiadás összeomlik működés közben.

A hibajavítást tartalmazó verzió kiadásáig a CCleaner érintett felhasználói több mindent is tehetnek: szünteltethetik a program használatát, visszaállhatnak az 5.41-es verzióra, vagy kikapcsolhatják az alkalmazásban a Google Chrome tisztítását.

Frissítés: a 2018. május 16-án kiadott 5.42.6499-es kiadásban a fejlesztők kijavították a hibát.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!