Börtönbüntetés járt a Windows telepítőlemezek írásáért

windows 7 telepítő DVD
Windows 7 telepítőkorong
Vágólapra másolva!
A szervizek dolgát próbálta megkönnyíteni egy amerikai férfi.
Vágólapra másolva!

A Windowszal előtelepített laptopok és asztali gépek mellé egészen az elmúlt évekig adtak a Windows újratelepítésére alkalmas optikai korongokat a gyártóik, azonban mára teljesen megszűnt ez a praktika. Helyette azt teszik a gyártók, hogy létrehoznak az eszközök háttértárain egy helyreállítási partíciót, rajta a számítógépre licencelt Windows telepítőjével. Ennek köszönhetően DVD nélkül is újratelepíthető a számítógépek operációs rendszere, bár előfordulhatnak olyan problémák, amelyek megakadályozzák a művelet végrehajtását.

Windows 7 telepítőkorong Forrás: bfishadow / Flickr

Éppen ezért is a szervizekben aránylag megszokott, hogy az ügyfeleknek kiírják egy DVD-re a számítógépükre licencelt Windows telepítőkészletét. Ennek a birtokában ők maguk is képesek a jövőben újratelepíteni a Windowst, de persze az írogatás extra munkát és bosszúságot jelent a szervizeseknek.

A probléma részleges megoldása érdekében egy amerikai hulladékfeldolgozó cég alapítója úgy döntött, hogy legyártat 28 ezer darab a Windows újratelepítésére alkalmas DVD-t, majd ezeket darabonként 25 centes (olyan 64 forintos) áron eladja a szervizeknek, hogy ne kelljen korongok kiírásával bajlódniuk.

Eric Lundgren persze nem számolt azzal, hogy a komplett szállítmányt lefoglalja a floridai vámhivatal, majd a Microsoft támogatásával büntetőjogi eljárás indul ellene szoftverkalózkodásért.

A Microsoft állítása szerint a szállítmány 700 ezer dollár kárt okozhatott volna a vállalatnak, Lundgren ugyanis hamisított szoftvert próbált árulni a szervizeknek. Emellett a telepítőkorongjai veszélyt jelenthettek a számítógépezők biztonságára is, kártevőket tartalmazhattak.

Lundgren szerint a vádak alaptalanok. A telepítőkorongjaira a Microsoft webhelyéről letölthető, hivatalos és módosítatlan Windows telepítőkészletek kerültek, ráadásul jogtiszta licenckulcs nélkül mit sem érnek ezek a DVD-k, éppen ezért is önmagukban igazából nincs piaci értékük. Emellett sem a Microsoft, sem pedig a számítógépgyártók nem árulnak efféle telepítő DVD-ket a szervizek számára, hogy megkönnyítsék a munkájukat.

Nem érti, hogy a korongjai hogyan járultak volna hozzá a Windows kalózkodásához, és miként okozhattak volna anyagi kárt a Microsoftnak.

Ettől függetlenül a bíró kemény ítéletet hozott az ügyében: 50 ezer dollár kártérítés megfizetésére, továbbá 15 hónap börtönbüntetésre ítélte. Ez már a végleges ítélet, Lundgren csak az USA legfelsőbb bíróságán tudná megtámadni, de túlságosan drága volna számára a procedúra.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!