Kalóz szoftvereket használt a Nike

Nike sport
Vágólapra másolva!
Bíróságra rángatta a vállalatot egy szoftverfejlesztő.
Vágólapra másolva!

A sikeres és nyereséges nagyvállalatoknál elméletileg bőven van pénz a használni kívánt szoftverek licencelésére, azonban aránylag rendszeresen kiderül, hogy valamilyen érthetetlen oknál fogva mégis kalóz szoftvereket használnak.

Forrás: 123rf.com

Most épp a Nike a soros, a nagyvállalatok számára adatkezelő szoftvereket fejlesztő Quest Software perelte be a közismert ruházati gyártót. A Nike 2011 óta használ a Questtől származó szoftvereket, ám a Quest tavalyi auditja során kiderült, hogy fizetni már nem feltétlenül volt hajlandó értük.

A Nike számos átvizsgált számítógépén crackelt, továbbá kalóz webhelyeken keringő licenckulcsokkal aktivált szoftvereket használtak a cég munkatársai.

A vizsgálat eredményei ellenére a Nike nem volt hajlandó további licenceket vásárolni a Quest szoftvereiből. Ennek következtében a fejlesztőcég most Oregon államban beperelte a ruházati gyártót, állítása szerint az szerzői jogokat sértett, szerződésszegést követett el, továbbá megsértette a DMCA (Digital Millenium Copyright Act) szoftvermódosítással kapcsolatos szabályozásait.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!