Hétfőn jön a Windows 10 óriásfrissítése

windows 10 april 2018 update laptop notebook
Windows 10 April 2018 Update
Vágólapra másolva!
Hivatalos: a hosszú hétvége második felétől telepíthető a rendszer.
Vágólapra másolva!

A Windows 10 idei első óriásfrissítésének még április elején meg kellett volna jelennie, azonban a Microsoft az utolsó pillanatban felfedezett benne egy elég nagy hibát, így inkább elhalasztotta a kiadását. A bug miatt készült egy újabb verzió a frissítésből, a javított változat széles körű nyilvános tesztelését a múlt héten kezdte meg a vállalat.

Windows 10 April 2018 Update Forrás: Microsoft

Péntek délután a Microsoft bejelentette, hogy zöld utat kapott a javított frissítés, azaz

elkészült a Windows 10 legújabb kiadása.

Az operációs rendszer új változatára „Windows 10 April 2018 Update", azaz a „Windows 10 2018. áprilisi frissítése" néven hivatkozik a Microsoft. Ez többeket megzavarhat, miután a sajtó hónapokon keresztül Spring Creators Update néven emlegette a Windows 10 új kiadását.

Nem véletlenül: a Microsoft az utolsó pillanatban változtatta meg a Windows 10 óriásfrissítéseinek elnevezési módszertanát, miután az ügyfelek elkezdtek belezavarodni a különféle frissítések neveibe (novemberi frissítés, évfordulós frissítés, alkotói frissítés, őszi alkotói frissítés, és a mostani lett volna a tavaszi alkotói frissítés).

A frissítések elnevezési sémája mostantól szép és kreatív helyett célszerű lesz.

A lényegre rátérve a Windows 10 2018. április frissítése április 30-án (hétfőn) válik majd elérhetővé a széles publikum számára: innentől kezdve lesz letölthető a telepítőkészlete a Microsoft webhelyéről, továbbá ezen a napon indul majd a Windows Update szolgáltatáson keresztüli terjesztése.

Aki a Windows Update-en keresztül telepítené a frissítést, annak elképzelhető, hogy heteket is várnia kell, mire kijelzi az elérhetőségét a frissítőszolgáltatás. Ennek oka, hogy a Microsoft szokás szerint hullámokban teszi egyre szélesebb körben elérhetővé az óriásfrissítést.

„A Windows 10 legújabb frissítése minden eddiginél hatékonyabbá teszi a felhasználókat: a feladatok sokkal gyorsabban és eredményesebben elvégezhetők, legyen szó kreativitásról, szórakozásról vagy munkavégzésről.

Idővonal – keress gyorsabban, egyszerűbben, hatékonyabban
Fotók, dokumentumok, videók, prezentációk – a legtöbb ember rengeteg időt fecsérel el a gépén tárolt képek, dokumentumok böngészésével, miközben egy adott fájlt keres. Az idővonal (timeline) funkcióval azonban minden eddiginél könnyebbé válik a keresés, legyen szó egy nappal, egy héttel vagy egy évvel ezelőtti fájlokról vagy webhelyekről. Az idővonal ráadásul összeköti a számítógépen, illetve az Android vagy iOs alapú mobileszközön történő műveleteket is.

Focus Assist – Figyelemsegéd
A digitális zajban gyakran nehéz egy dologra koncentrálni, az értesítések hadában könnyen elkalandozik a figyelmünk. Az új funkciónak köszönhetően pár kattintással aktiválhatók azok a szűrők, amelyek a kiválasztott időszakban egyszerűen kizárják például a közösségi média értesítéseket vagy az egyéb zavaró, figyelmet elterelő funkciókat.

Megújul a Microsoft Edge
A zavaró tényezők kiszűrését a Microsoft Edge böngészője is támogatja: egy gombnyomással elnémíthatóvá válnak a hangos hirdetések vagy az automatikusan lejátszódó videós bejegyzések, a könyvek és dokumentumok pedig mostantól valódi teljes képernyős módban is megtekinthetők. Az intelligens, automatikus űrlapkitöltő funkciók pedig anélkül gyorsítják fel az online fizetést, hogy a felhasználónak aggódnia kellene az adatai biztonsága miatt.

A Windows 10 frissítése nem csupán minden eddiginél teljesebb körű felhasználói élményt hoz, hanem maximális biztonságot is. A Windows Defender beépített vírusvédelmi program valós idejű védelmet kínál az e-mailekben, az alkalmazásokban és a weben terjedő vírusok, kártevők és más szoftveres veszélyforrások ellen"

– olvasható a Microsoft sajtóközleményében.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!