Azonnal frissíteni kell a 7-Zipet!

7-zip tömörítőprogram
7-Zip 18.05
Vágólapra másolva!
Nem csak egy sérülékenység foltozása került az új verzióba.
Vágólapra másolva!

Új változat érkezett a rendkívül népszerű, ingyenes és nyílt forráskódú 7-Zip tömörítőprogramból. A 18.05-ös kiadásra több okból is érdemes minél előbb frissíteniük a felhasználóknak, a talán legnyomósabb indok, hogy Igor Pavlov kigyomlált a szoftverből egy súlyos sebezhetőséget, amely kihasználásával megbuherált RAR állományokon keresztül távoli kódfuttatást lehetett elérni.

7-Zip 18.05 Forrás: Origo

A kritikus sérülékenység megszüntetése mellett a fejlesztő bekapcsolta az ASLR támogatását is a tömörítőben, amely a működés közben használt memóriacímek véletlenszerű kiosztásával véd egyes memóriaalapú támadásokkal szemben.

Nem csak biztonsági fejlesztéseket kapott a 7-Zip 18.05:

  • nőtt az LZMA/LZMA2 algoritmussal tömörített fájlok egyszálas dekódolása sebessége (a 64 bites verzióban 30 százalékkal, a 32 bitesben 3 százalékkal);
  • nőtt az LZMA/LZMA2 tömörítés sebessége, 8 százalékkal a gyors/leggyorsabb beállításokon, 3 százalékkal normál / maximum beállításokon;
  • egyes esetekben már több szálon is kitömöríthetőek a 7z/LZMA/xz algoritmussal tömörített állományok.

A 7-Zip hivatalos webhelye itt található, de igény esetén az ORIGO Szoftverbázisról is beszerezhető a tömörítőprogram legfrissebb változata.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!