Majdnem dislike gombot tesztel a Facebook

2018.05.05. 10:08

A cég értékesebbé és érdekesebbé tenné a kommentszálakat.

Feltehetően az összes facebookozóban felmerült már a kérdés, hogy a közösségi hálózat miért nem kínál „Nem tetszik" gombot. Ennek elsősorban pszichológiai okai vannak, a cég így kívánja megvédeni a kontextus nélkül kritikáktól a felhasználókat. Persze mindig is nyilvánvaló volt az illetékesek számára, hogy valamit ki kellene találni a dislike helyett.

Forrás: RIA Novosti/Natalia Seliverstova

A rendkívül limitált véleménykifejezés problémájának megoldását végül a szmájlis reakciókban találta meg a Facebook, a funkció most már jó ideje általánosan elérhető a bejegyzéseknél és a kommenteknél. Viszont a reakciók sem bizonyultak tökéletes megoldásnak: ugyan általánosságban véve ötletesek és kifejezőek, azonban a hozzászólások tartalmáról vagy minőségéről nem feltétlenül árulkodnak.

Éppen ezért is idén februárban újabb véleménynyilvánítási forma tesztelésébe kezdett a Facebook, amely most váratlanul egyes ausztrál és új-zélandi felhasználóknál is feltűnt. Az újdonság lényege, hogy pozitív vagy negatív szavazatot lehet adni a bejegyzések alatti hozzászólásokra, ami jelentősen befolyásolja a láthatóságukat.

Ebben az a ráció, hogy elméletileg népszerűség vagy hasznosság alapján kiemelhetőek és elrejthetőek a kommentek, így el lehet tüntetni például a kevés hozzáadott értékkel bíró véleményeket, helyettük előtérbe kerülhetnek a konstruktívabb vagy érdekesebb kommentek.

A rendszert nem véletlenül próbálja alaposabban tesztelni az élesítése előtt a Facebook, a hasonló megoldást használó Reddit tapasztalatai alapján kétélű fegyverről van szó: a felhasználók szeretnek bármiféle gondolkodás nélkül mindent leszavazni, amivel nem értenek egyet. Ez teljesen független attól, hogy az adott tartalom mennyire konstruktív, érdekes, vagy éppen elgondolkodtató.

TOVÁBBI CIKKEK A ROVATBÓL

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!