Fotókból készítene VR-ban nézhető emlékeket a Facebook

2018.05.08. 10:04

A technológia az emlékek új típusú újraélését tenné lehetővé.

Négy évvel ezelőtt a Facebook kétmilliárd dollárért felvásárolta a virtuális valóság headsetek tervezésében úttörő munkát végzett Oculust. Mark Zuckerberg azzal indokolta az akvizíciót, hogy óriási potenciált lát a VR-ban: teljesen új típusú élményeket tehet lehetővé, így a jövőben nagy értéket jelenthet a közösségi hálózat számára.

Újraalkotná VR-ban a fotókon és videókon megőrzött emlékeket a FacebookForrás: Engadget / Facebook

Egészen eddig a Facebook semmilyen radikális VR-os innovációval sem rukkolt elő, inkább csak nyilvánvaló fejlesztéseket hajtott végre, például lehetővé tette a headsetek tulajdonosai számára a virtuális terekben való találkozásokat. A chatszobákban 3D-s avatarok formájában jelennek meg a felhasználók.

Forrás: Engadget / Facebook

A vállalat fejlesztői konferenciáján pár napja csendben bemutatkozott az első ténylegesen újszerű fejlesztés: a Facebook munkatársai a fényképeken és videókon látható helyszínek VR-ban való leképezésével kísérleteznek.

Ez lehetővé tenné, hogy a facebookozók intenzívebben újraéljék az emlékeiket: valamilyen szinte újból ott lehessenek a gyermekük jól sikerült születésnapján, a legjobb nyaralásukon, vagy épp az iskolai osztálytermükben a ballagásukkor.

A konferenciára egy prototípust is vitt a Facebook, az Engadget egyik szerzőjének személyesen is sikerült kipróbálnia. Állítása szerint szürreális és álomszerű volt az élmény, részben mivel a fotókon látható teret pontokból építi fel a rendszer, egyáltalán nem realisztikus az ábrázolás.

Forrás: Engadget / Facebook

A demó során egy oaklandi otthonban lehetett sétálni, de persze az ilyen jellegű élmények csak akkor készíthetőek el, amennyiben alaposan körbe van fényképezve a 3D-ben újraalkotni kívánt tér. Egy sima fotó beolvasása esetén maximum egy hologramszerű csendéletet lehet képes legenerálni a rendszer.

A Facebook technológiája korai és kísérleti stádiumban van, a jelenlegi formájában biztosan nem lesz elérhető a nagyközönség számára. Viszont maga az ötlet tagadhatatlanul különleges, így nagyon kíváncsiak vagyunk rá, hogy mit sikerül kihozni belőle.

TOVÁBBI CIKKEK A ROVATBÓL

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!